Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bävern skjuten

/
  • Den skjutna bävern håvades upp.
  • I stället för att ta kort på den vilda bävern blev Veronica Hansson med dottern Elina och Åsa Faxlin vittne till hur den sköts.

Nu är bävern i Älvkarleby skjuten.
– Jag tycker inte den fick en ärlig chans, säger Åsa Faxlin som blev vittne till händelsen.

Annons

Vid 11-tiden i går åkte Älvkarlebybon Åsa Faxlin tillsammans med sin väninna och hennes dotter till kraftstationen i Älvkarleby. De hade läst i tidningen om bävern som var fast i kanalen vid kraftverket och inte kunde ta sig ut. Ingen av dem hade sett en vild bäver tidigare.

De gick längs kanalen mot den stenhäll där bävern befann sig. De såg hur den simmande intill hällen. När de var knappt 20 meter från bävern smällde det till.
– Vi blev jätterädda. Det tog ett tag innan vi fattade att det var ett gevärsskott. På andra sidan såg vi skytten, säger Åsa Faxlin som är starkt kritisk till att skytten inte var uppmärksam på att det fanns människor i närheten.
– De borde ha sagt något, eller satt upp ett hinder. Så här gör man inte. Det var jätteobehagligt.


Åsa Faxlin är besviken på att Vattenfall inte drog nytta av allmänhetens hjälp innan de bestämde sig för att skjuta bävern.
– De visste att det stod i tidningen och att folk skulle komma och titta. Varför hade de så bråttom, de hade väl kunnat vänta en dag.

Lars Olsson är gruppchef på Vattenfall i Älvkarleby. Han betonar att flera försök har gjorts för att försöka fånga bävern – men alla har misslyckats.


– Vi skulle ta ett avgörande innan helgen då vi inte har någon personal på plats. Vi vill inte ha den i kanalen. Den har ett begränsat utrymme att vara på och om vattennivån ökar så har den ingenstans att ta vägen. Dessutom mår den nog inte bra. Det är ju trots allt ett vilt djur som inte är van med människor. Den blir stressad av att många kommer och tittar, säger Olsson.


Varför de inte hade spärrat av området vid avlivningen kan Lars Olsson inte svara på då han inte befann sig på plats.

Mer läsning

Annons