Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet: Evakuera äldre till Attendo

/
  • På kommunfullmäktige för Älvkarleby kommun bestämdes på torsdagskvällen att de äldre på Östangård i Älvkarleby i höst ska evakueras till Attendo i Bomhus i Gävle.

De äldre på mögeldrabbade Östangård ska evakueras till Attendo i Gävle. De äldre behåller folkbokföringsadressen i Älvkarleby. Men flytten gör att utbildnings- och omsorgsnämnden ska spara 1,1 miljoner under resten av året.

Annons

Politikerna var överens på kommunfullmäktige att de äldre från Östangård ska flyttas till Attendos nya äldreboende i Bomhus så fort det går, men tidigast i september.

Vid introduktionen följer personalen med till Attendo, men sedan får de fast anställda jobba på andra ställen i kommunen. Attendo har egen personal. I Älvkarleby riskerar 140 vikarier att få gå ner i arbetstid.

De äldre kommer inte behöva betala extra för att de bor på Attendo, som är dyrare än Östangård. Den kostnaden tar kommunen.

Alternativet till Attendo var att bygga moduler, baracker, i Älvkarleby. Det skulle kosta kommunen 12,7 miljoner kronor under 2015 och 2016 och inflyttningen skulle dröja ytterligare flera månader.

Kommunen har nu utrett att de äldre kan vara folkbokförda i Älvkarleby kommun, som behåller ansvaret för de äldre, enligt kommunalråd Marie Larsson (S).

– Ja, vi har fått besked från Skatteverket, det här rör tillfälliga boendeplatser och då kan de äldre vara skrivna i hemkommunen tills bygget av nytt äldreboende är klart.

Samtidigt behöver utbildnings- och omsorgsnämnden spara 1,1 miljon i år för att flytten ska finansieras. Totalt under 2015 och 2016 blir kostnaden 6,1 miljoner.

– Vi är i ett skarpt läge när det gäller ekonomin och det är bekymmersamt, men vi hanterar det utifrån våra förutsättningar. Vi jobbar hårt för att minska kostnaderna inom vården, omsorgen och socialtjänsten, säger Marie Larsson.

Attendo har inte öppnat boendet på Bomhus i Gävle än, men väntar på tillstånd av Gävle kommun, enligt Marie Larsson.

– Jag förutsätter att det blir klart till att våra äldre ska flytta in i september.

LÄS MER:

Politiker vill evakuera dementa – ingen vet var de ska skrivas

Boende på Östangård kan flyttas till Gävle

Så blir nya äldreboendet i Bomhus

Efter mögelangrepp – Attendo kopplas in

Östangård ska rivas – se mögelbilderna

Personal får astma av mögel på äldreboendet

Mer läsning

Annons