Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket kan stängas någon dag i veckan

Nytt personalsystem, pengar till marknadsföring och fritidsgården Oasen. Det debatterades livligt i kommunfullmäktige i går när budgeten för 2010 skulle klubbas.

Annons

I går skulle fullmäktige klubba hur de extra 6,8 miljonerna från staten skulle fördelas. Pengarna är ett engångsbelopp. Ledamöterna var inte helt överrens.

Kommunalrådet Lars Skytt (S) sa att de nu klarar sig undan uppsägningar.

– Vi måste vara medvetna att inför 2011 har vi inte de här pengarna. Det är bara att hoppas att konjunkturen vrids uppåt så vi får bättre skatteintäkter. Som det ser ut nu, är det tufft.

Folkpartisten Ann-Cathrin Larsson var starkt kritisk till att 1,5 miljoner går till ett nytt personalsystem.

– Vi kan inte acceptera att extra statliga pengar som är tänkt att lindra uppsägningar går till att finansiera ett personalsystem, sa Larsson som istället ville lägga pengarna på jobbskapande möjligheter, samt mer pengar till vuxenutbildning.

Kennet Holmström (M) svarade med att de var tvungna att byta system. Han menade att det är en långsiktig satsning eftersom det nuvarande är väldigt dyrt. Däremot yrkade Holmström på att 236 000 kronor extra till turist- och näringslivsavdelningen.

– Vi måste jobba med marknadsföringen och få folk att flytta hit, sa Holmström och fick medhåll av Ulla Westerlind (KD) och Clarrie Leim (C).

Kjell Grönberg, (S) framhöll att kultur- och fritidsnämnden står inför ett tufft besparingsval.

– Vi måste antingen stänga oasen och säga upp de som jobbar där, eller säga upp personal på biblioteket och ändra öppettiderna.

Bengt Ahlqvist, kommunens väl, ställde sig bakom Holmströms yrkande.

– Det är nödvändigt att skjuta till operativa medel till näringslivsavdelningen. Men aldrig i livet att ni får lägga ned Oasen i Älvkarleby.

Diskussionerna om 236 000 kronor fick kommunalrådet att ryta till.

– Här sitter ni och diskuterar om 236 000 kronor när landstingsfullmäktige beslutade i måndags att lägga ner busslinje 838. Hur ska ni lösa bussarna, ni blundar helt för verkligheten? sa Skytt som inte kunde förstå hur de kunde lägga sådana yrkanden.

– Nu använder du dig av härskartekniken. Vi har rätt att lägga vilka yrkanden vi vill, svarade Larsson.

Socialdemokraternas budgetförslag klubbades efter votering med siffrorna 16–13.

Mer läsning

Annons