Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende i Gårdskär vill rädda naturskönt havsbad

/
  • Det är numer för grunt vid Stigenbergsbadet för att lägga i bryggor t. Men någon muddring är inte aktuell - då åtgärden blir för dyr för kommunen med tanke på att det inom något år kommer att vara lika mycket slam igen.
  • Det är oklart om byborna ideellt får röja vass och gräs vid badet. Till det behövs billstånd från markägaren Stora enso.

Boende i Gårdskär kräver återigen att kommunen gör något åt Stigenbergsbadet på orten.
Precis som 2014 svarar politikerna att det inte blir någon muddring.

Annons

Det var en privatperson som i ett medborgarförslag påpekade att havsbadet är nere för räkning. Mannen ifrågasatte om det ens var möjligt att rädda badet men hoppades att ytterligare någon generation skulle få njuta av det lilla, natursköna badet.

Räddningen skulle kunna stavas muddring. Men så blir det inte. Efter ett yttrande från tekniska avdelningen slår politikerna i samhällsbyggnadsnämnden fast att åtgärden blir för dyr med tanke på att det kommer att vara lika mycket slam igen om några år.

– Givetvis är det tråkigt, för det är folk från orten som kan hjälpa till med att ta bort vass. Det är ju på sluthällningen, det förstår vi. Det ska till ganska stora operationer för att få strömning på vattnet då det växer igen för mycket. Men några år till kanske man kan rädda upp det med ideella krafter. Sedan kanske det går att gräva upp lite i ett sund för att få en viss genomströmning, säger Gårdskärsbon.

LÄS OCKSÅ: Stigenbergsbadet på väg att förfalla

Någon mindre utgrävning i en vik är heller inte aktuell.

– Nej, muddring sker i ett större område för att få verkan, säger tekniska chefen Cecilia Forslund.

I svaret på medborgarförslaget skriver kommunen att Stigenbergsbadet ska få finnas kvar så länge det går att bada där men att det inte blir några bryggor. Kommunens teknikska avdelning sköter badet under sommartid. I driften ingår stranden, badhytter, toaletten, grillplatsen och bord. Kommunen arrenderas marken av Stora enso.

MER LÄSNING: Nu ska Gårdskärs sjöbodar se ut som sjöbodar

Hur var det då med möjligheten för ortsbor att ideellt röja vass?

– I så fall får de lämna in ett medborgarförslag om det, så vi får föra frågan vidare till markägaren Stora enso, säger driftchef Tommy Jansson.

ÄNNU MER LÄSNING: Muddring kan bli 30 miljoner dyrare

Mer läsning

Annons