Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandoffer inte identifierat

/
  • SNABBT FÖRLOPP. En ännu inte identifierad person omkom i branden på Hårstagatan i natt..
  • HÖGT LJUD. När glasrutorna krossade hördes en hög smäll. Först misstänktes en explosion men enligt polisen finns inget som tyder på det.
  • VITTNEN. Markus Smedberg och Erik Wik bor grannar med lägenheten som brunnit.

Polisen har ännu inte identifierat den person som omkom i branden på Hårstagatan i centrala Skutskär natten till tisdagen. Kroppen är för brännskadad.

Annons

– Vi kan i nuläget varken bekräfta eller utesluta brott, säger Christer Nordström, presstalesman för polisen i Uppsala län.
Tolv minuter i ett på natten larmades brandkåren till Älvkarlebyhus hyresfastighet på Hårstagatan. Fem minuter senare var de på plats. Då var lägenheten, som ligger på andra våningen, redan övertänd. Övriga hyresgäster evakuerades. En kvinna fördes till sjukhus med lätta rökskador.

Inne i lägenheten hittades en person död. Kroppen är dock så illa bränd att det sannolikt kommer att krävas tandkort för identifiering. Polisen tror dock att det rör sig om lägenhetsinnehavaren. Enligt medieuppgifter på tisdagsmorgonen skulle fler än en person bo i lägenheten - men det är inget som polisen kan bekräfta.

Omedelbart efter att branden var släckt inleddes en teknisk undersökning av platsen.

Polisens brandhund har markerat vissa spår av brännbara vätskor, vilka har skickats på analys. Man inväntar även obduktionen av den omkomna personens kropp.Boende i området ska ha vaknat av en hög smäll i samband med branden.

– Vid ett snabbt förlopp där det som här blir mycket hett kan det bli rökgasexplosioner, förklarar Christer Nordström.

Markus Smedberg bor i trappuppgången intill. Han försökte sova när han hörde den kraftiga smällen. Då larmade han brandkåren och sprang ut för att väcka övriga hyresgäster.

– Då brann det för fullt i lägenheten. Men brandkåren var här på en gång, berättar han.Han väckte kompisen Erik Wik som bor mittemot den utbrunna lägenheten. Han låg och sov när Markus bultade på dörren.

– Jag skyndade mig att ta med datorn med alla bilder, sen rusade jag ut. Det är olustigt. Tidigare i år brann det ju i ett skyddsrum på området, säger han.

De boende i trappuppgången erbjöds under branden tillfälligt boende på korttidsboendet Tallmon. Två lägenhetsinnehavare kan under en tid inte bo i sina lägenheter och erbjuds tills vidare andra boenden.

Mer läsning

Annons