Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglovet beviljat för behandlingshemmet

Nu kan bygget av det nya behandlingshemmet i Älvkarleö bruk börja. Detaljplanen är antagen och bygglov beviljat.
– Bygget börjar i september och ska vara klart i februari, säger Tommy Olsson, vd för behandlingshemmet.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om planerna i Älvkarleö bruk. På skogstomten intill järnvägsbron ska ett 1 700 kvadratmeter stort behandlingshem byggas för 30 miljoner kronor. Ett trettiotal heltidsanställda och ett tjugotal timanställda ska ta hand om ett tjugotal boende. Hemmet kommer att ta emot personer från hela landet som har olika former av beteendestörningar, till exempel utvecklingsstörning och neuropsykiatriska funktionshinder.

Behandlingshemmet kommer att ägas och drivas av samma personer som i dag har Inagården i Tärnsjö. Det nya behandlingshemmet kommer att vara en utbyggnad – det ska till och med använda sig av samma namn.

Att storsatsningen sker mitt i en lågkonjunktur är inget som oroar.

– Vi går för fullt i Tärnsjö, och flera gånger i veckan hör vi av folk som är intresserade av boendet. Boenden för det klientel vi tar emot är sällsynta, förklarar Tommy Olsson.

En del av de boende och personalen i Tärnsjö kommer att flytta med till Älvkarleö bruk. På sikt kommer det nya behandlingshemmet att vara det större av dem.

– Men vi räknar med att det tar tre till fyra år innan vi fyllt boendet, berättar Tommy Olsson.

Enligt honom är responsen från boende i Älvkarleö bruk positiv, även om han mötts av många frågor.

– Det är inget konstigt med det, självklart undrar folk. Man får gärna höra av sig till oss med frågor eller besöka vårt behandlingshem i Tärnsjö.

Från början räknar den nya Inagården med att anställa ett tiotal personer. Redan nu har 40 personer lämnat intresseanmälningar.

Behandlingshemmet planeras öppna i april.

Mer läsning

Annons