Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är redo att ta emot Nobelpristagaren

/
  • HEDRADE. Krögarparet Barbro och Adde Carlsson får celebert besök i Smedsladan. På lördag gästas paret av Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio.
  • NYUTBYGGT. Paret Carlsson har precis öppnat att ha byggt ut Smeds- ladan för 1 miljon. Nu har de plats för 50 gäster till. För första gången kommer de att ha julbord.
  • PRISAS. Årets Stig Dagermanpristagare, Jean-Marie Gustave Le Clézio, besöker Älvkarleby på lördag. I december återkommer han till Sverige för att ta emot Nobelpriset i litteratur.

Nog hade de tänkt sig fina lunchgäster

men en nobelpristagare stod knappast på menyn.


– Vi känner oss hedrade, säger Barbro Carlsson som driver Smedsladan tillsammans med maken Adde.

Annons

Det råder nobelfeber i Älvkarleby. På lördag kommer Nobelpristagaren i litteratur, Jean-Marie Gustave Le Clézio, till orten för att ta emot Stig Dagermanpriset.

Att Le Clézio skulle komma till Älvkarleby i oktober har varit klart sedan länge. Lunchen skulle intas i lilla Smedsladan och prisutdelningen ske i Älvkarleby kyrka.

När det blev känt att Le Clézio får Nobelpriset i litteratur fördubblades lunchsällskapet från 25 till 50 personer.

Tur nog har paret Carlsson precis byggt ut ladan för 1 miljon kronor för att få plats med fler matgäster.

Allt arbete har paret gjort själva. I september slog de upp portarna efter att haft stängt i 1,5 år.

Att få besök av en Nobelpristagare känns stort.

– Det känns väldigt inspirerande. Vi är enormt glada att de tänker på lilla oss, säger Adde.

Barbro, som är kock för dagen, kommer att bjuda på en tvårätters lunch bestående av en löjromstoast till förrätt, laxrullader med Västerbottenost, potatis och en gräddig vinsås till varmrätt.

De hoppas att Le Clézio ska trivas.

– Vi ska göra vårt bästa, säger Barbro.

Även Älvkarleby kyrka har haft fullt upp med förberedelserna inför besöket.

Kyrkan har satt upp en storbilds-tv i församlingshemmet så besökare som inte får plats i kyrkan kan ta del av tillställningen. I kyrkan finns det plats för cirka 250 gäster.

– Det känns spännande. Vi är glada att de valt Älvkarleby kyrka. Allt har gått bra, det svåra är att förutse hur många som kommer, säger Magnus Grönberg, vaktmästare i församlingen.

Tillställningen i kyrkan pågår mellan 14.00 och 16.00 Därefter ska sällskapet gå ut och lägga blommor på Stig Dagermans grav.

Enligt Bengt Söderhäll, från Dagermansällskapet, är det oklart om Le Clézio hinner se något mer av Älvkarleby. Han har dock en förhoppning att han ska hinna se Dagermans barndomshem.

Mer läsning

Annons