Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De förhindrade en tragedi

/
  • OLYCKAN NÄRA. I torsdags var det nära att solandet och badandet på ön Kläcken utanför Skutskär slutat illa. En man var nära att drunkna i de hårda strömmarna. Curt Jonasson och Danne Karlsson som var med och hjälpte den medvetslösa mannen ur vattnet visar var det hände. Nu vill de uppmana folk till försiktighet i de oberäkneliga strömmarna.
  • POPULÄR OAS. Det var vid den här stranden som drunkningstillbudet inträffade.
  • MÅNGA LÅNGVÄGA GÄSTER. Det är båt som gäller för dem som vill bada vid ön Kläcken utanför Skutskär.
  • TAR DET VARSAMT. Curt Jonasson och Danne Karlsson bor båda i Skutskär och vet att strömmarna är oberäkneliga på platsen.

Tragedin var nära då en man och två pojkar inte tog sig upp ur vattnet vid ön Kläcken i torsdags. Skutskärsborna Danne Karlsson och Curt Jonasson var med och räddade dem. Nu uppmanar de till försiktighet i de hårda strömmarna vid badplatsen.

Annons

– Det har varit tillbud här förut. Strömmarna ändras från år till år och det är många som inte känner till hur strömt det är, säger Danne Karlsson, som var med och hjälpte mannen och pojkarna ur vattnet.

Stranden vid ön Kläcken i Dalälvens mynning är under somrarna en populär oas för båtfolk från både Skutskär och Gävle.

I torsdagens värme var det packat med folk på den långa strandremsan.

Men den idylliska sommardagen hade kunnat få ett mycket tråkigt slut.

Det var vid 13-tiden som två pojkar i tioårsåldern simmade för långt ut och inte tog sig tillbaka i de hårda strömmarna. En anhörig till pojkarna märkte vad som höll på att hända och gav sig snabbt ut för att hjälpa dem i land.

Ungefär 40 meter ut i vattnet fick han tag i pojkarna. Men vid de upprepade försöken att ta sig tillbaka mot stranden klarade mannen inte att hålla både sig själv och pojkarna över ytan.

Vid det laget hade Danne Karlsson som solade på stranden och Curt Jonasson som befann sig i en båt i närheten börjat förstå att allt inte stod rätt till.

Danne simmade ut och fick tag i armen på mannen. Samtidigt sattes pojkarna välbehållna i säkerhet i Curts gummibåt.

Mannen hann dock bli medvetslös i vattnet och andades inte när han drogs upp i båten.

– Utan mannens egen insats så vet man inte hur det hade gått för pojkarna. När vi kom var det bara hans ögon som syntes ovanför ytan, säger Curt.

Curt gav mannen mun mot mun-metoden i båten. Därefter kvicknade han till och togs upp på stranden.

– Pojkarna mådde bra men var förstås skärrade. Jag vill också ge alla på stranden en eloge. Man har hört att folk bara står och tittar när det händer något, men här hjälpte verkligen alla till, säger Danne.

En räddningsinsats med både ambulans och helikopter sattes in och mannen fördes till Gävle sjukhus. Han fick stanna över natten för observation men var hemma igen på fredagen.

Vid den omtyckta stranden på Kläcken gör strömmarna att sanden på botten förflyttas från år till år. Det gör att det aldrig går att förutse vare sig djup eller hur strömt det är.

– Man ska inte vara rädd för att bada här. Men det gäller att tänka på strömmarna. Jag kommer att vara försiktigare i fortsättningen, säger Danne.

Mer läsning

Annons