Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går bra för Älvkarleby

/
  • HÅLLER BUDGET. Älvkarleby kommun ser ut att gå mot ett överskott på sex miljoner kronor. ”Det är de som jobbar i verksamheterna som gör resultatet. De ska ha en eloge” säger Lars Skytt (S) kommunalråd.

Trots krisen går Älvkarleby kommun mot ett positivt resultat.

Prognosen pekar mot ett överskott på 6 miljoner.

– Vi håller budgeten och de mål vi satt upp, säger Lars Skytt, (S).

Annons

För ett år sedan räknade 21 kommuner i landet med att gå back. Nu visar siffror från Finansdepartementet att det rör sig om närmare 225 kommuner.

Älvkarlebys kommunalråd, Lars Skytt, är mycket glad att tillhöra gruppen som beräknas göra ett positivt resultat.

– Förvaltningarna har arbetat målmedvetet med kostnaderna, säger han.

2-4-6

Att de lyckas hålla budgeten beror enligt Skytt på att de införde modellen 2-4-6 redan innan krisen slog till. Arbetet gick ut på att minska kostnaderna med 2 procent första året, 4 procent andra året och 6 procent tredje året.

– Det mest positiva är att sjukfrånvaron fortsätter att minska. Från 45,2 dagar 2005 till 27,2 dagar.

Samtliga nämnder visar på ett positivt resultat. Det är bara inom socialnämnden det finns avvikelser. Individ och familjeomsorgen går mot ett par miljoners underskott, medan omsorgssidan redovisar ett plus på 2,8 miljoner. Överskottet beror på att vårdtyngden har sjunkit och att vakanta tjänster inte har tillsatts.

– Om vi når kvalitetsmålen vet vi inte förrän vi sett verksamhetsuppföljningen, betonar Skytt.

Älvkarleby kommun la ett stort varsel på 35 personer när krisen slog till. Under året har ett antal personer sagts upp – bland annat inom skolan. Enligt Skytt var det en följd av att elevantalet sjönk.

Inget nybygge

– Däremot har vi inte nått upp till målet att göra mindre barngrupper. Vi har delvis nått målet med en ny förskoleavdelning i Marma, däremot blev det inget nybygge av förskola som var tänkt, konstaterar Skytt.

Han bedömer att Älvkarleby kommun har goda chanser att uppnå samma positiva resultat även nästa år. Vart de 6,8 miljoner som Älvkarleby får från staten för 2010 ska gå till är inte klart.

– Målsättningen är att vi inte ska behöva låta varsel gå till uppsägning, säger Skytt.

Mer läsning

Annons