Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gick bra för Thu

/
  • EGEN FÖRETAGARE. För 18 år sedan kom vietnamesiska Thu Nguyen-Eling till Älvkarleby. Först satsade hon på restaurangen, men nu har hon utbildat sig till hudterapeut och öppnat egen salong.

Det lyser framtidstro i Thu Nguyen-Elings ögon.

Efter många tuffa år är hon i dag egen företagare.

– Man måste våga, säger Thu med ett brett leende.

Annons

Som föräldralös tonåring kom Thu till Skutskär från Vietnam 1992. Hon anhöriginvandrade till sin storasyster som bodde på orten. Första tiden bodde hon på flyktingförläggningen i nuvarande Älvboda Friskola.

– Det kändes spännande att komma hit. Allt var nytt, men språket hemskt, säger Thu som började läsa på SFI, svenska för invandrare.

Det var tufft och Thu hade svårt att tro att hon skulle kunna lära sig förstå och än mindre att prata svenska. Men hon hade en stark vilja.

Hon var för gammal för att få betald gymnasiegång. Då lånade hon pengar och sökte till Handelsprogrammet på Borgarskolan i Gävle.

Tre år senare tog hon stolt på sig studentmössan.

– Jag var mycket äldre än skolkompisarna och hade svårt med språket. Jag måste plugga dubbelt så hårt, berättar Thu som var överlycklig när hon fick sin examen.

Efter ett par år i Fagersta återvände hon med man och barn till tryggheten i Skutskär. Hon jobbade hos sin syster som drev en kiosk i Gävle. Äktenskapet kraschade och Thu blev ensam med två barn.

Utan erfarenhet tog hon över restaurang Skutan i Skutskär. Thu anställde personal, medan hon själv jobbade som allt i allo och ansvarade för pappersarbetet.

Det var en oerhört stressig och tuff period.

– Jag måste försörja mina barn. På vintrarna drog jag dem i pulka till arbetet. Som tur var gick restaurangen bra.

Thu ser krögaråren som de bästa åren i sitt liv.

Hon fick bra självförtroende, lärde sig arbeta hårt, svenskan förbättrades och hon blev ett ansikte på orten.

Det var också på restaurangen som hon träffade sin livspartner Thomas.

– Alla invandrare måste våga ta steget. Lär man sig inte språket så kommer man ingen vart. Från början var det jobbigt att de kommenterade min svenska, men sen lärde jag mig att tänka: ”rättar de mig, så lär jag mig”.

Efter fem år sålde hon sin restaurang för att helt byta bransch. Efter intensivt studerande i Stockholm tog hon i våras en internationell examen som hudterapeut.

Nyligen öppnade hon en skönhetssalong i Skutskär där både hudvård och massage står på menyn.

Nu har hon tid för både arbetet och familjen.

– Det kan inte bli bättre än så här.

Mer läsning

Annons