Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolen stoppar Högbergs byggplaner

Anders Högberg bröt mot lagen när han grävde på Falludden i Älvkarleö bruk.
I går kom miljödomstolens utslag som ger länsstyrelsen rätt i ärendet.

Annons

– Det visar att vi gjorde ett riktigt föreläggande, säger Anna Pettersson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Anders Högberg, talesman för bolaget Takabo som äger marken, hade överklagat Länsstyrelsens beslut att stoppa arbetet i området.

Miljödomstolen går dock på länsstyrelsens linje och avslår Högbergs överklagan. Domstolen anser att länsstyrelsen gjorde rätt som stoppade Högbergs grävningar på Falludden. Bolaget har brutit mot bland annat strandskyddsbestämmelserna samt bedrivit vattenverksamhet utan en formell ansökan.

Om Anders Högberg ska föreläggas att återställa området ska länsstyrelsen ta ställning till i höst.

– Vi ska nu ta ställning till vad vi vill ska ske i området. Vi ska titta på om det är rimligt med någon form av efterbehandlingsåtgärd för att återskapa de förlorade naturvärdena eller inte, säger Anna Pettersson.

Hon framhåller att nu när miljödomstolen gett dem rätt så måste Anders Högberg komma in med ansökningar om vattenverksamhet, dispens för strandskyddet och ansökan om artskyddsdispens om han avser att fortsätta arbetet i området.

Högberg har inför miljödomstolen hävdat att han arbetat för att göra området mer tillgänglig för allmänheten. Tanken med området har varit att skapa ett strövområde – en park med små broar. Han ansåg inte att han bedrivit vattenverksamhet utan att han har röjt i ett skogsområde med vatteninslag.

Länsstyrelsen stoppade grävningarna efter att det visade sig att Högberg saknade tillstånd samt att grävningarna förstört höga naturvärden i området. Bland annat har grodors lekplatser förstörts.

Att det ligger 39 nya villatomter intill området är inget som länsstyrelsen väger in i sin bedömning.

– Det vi tar ställning till är inte enskilda intressen eller närboende utan det allmänna intresset och grodornas leklokaler, säger Anna Pettersson.

– Det beror på vad han har för avsikt med området, säger Pettersson.

Arbetarbladet har sökt Anders Högberg dock utan resultat.

Mer läsning

Annons