Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare vara med i kyrkan

/
  • TILLGÄNGLIGA. Kyrkokamrer Ann-Chatrin Lindgren och kyrkoherde Daniel Lindén vill att kyrkan ska vara mer tillgänglig för befolkningen.

Från och med årsskiftet höjs kyrkoavgiften i Älvkarleby med 20 öre. Byggnader behöver rustas. Och kyrkan vill erbjuda mer dagverksamhet.

Annons

För första gången på 15 år blir det dyrare att bo i Älvkarleby Skutskärs församling. Den nya avgiften blir totalt 1,29 kronor per intjänad hundralapp.

– Vi valde mellan att dra ner kraftigt på verksamheten och säga upp två personer eller höja avgiften, säger Daniel Lindén, kyrkoherde i Älvkarleby Skutskärs församling.

Totalt innebär höjningen att kyrkan från och med 2013 får en miljon kronor extra per år. Pengarna ska bland annat gå till att renovera fastigheter.

– Det är viktigt att kyrkogårdar och kyrkor ser välvårdade ut och nu är det dags för underhåll på flera ställen, säger Daniel Lindén.

Man ska också från och med årsskiftet utöka en kantorstjänst från 50 procent till 80 procent för att kunna erbjuda fler aktiviteter på dagtid.

Utträdet ur församlingen har stannat av något under 2011 enligt Daniel Lindén. Hittills i år är det ett fyrtiotal som gått ur. Under 2010 var det 70 personer som lämnade kyrkan.

– Man får inte vara blåögd. Visst kan höjningen innebära att några lämnar kyrkan men vi hoppas att de ska se allt bra som pengarna går till.

Mer läsning

Annons