Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter myndigheternas svek – nu söker familjen ny hjälp

/
  • Gabriel och hans mamma Martina är båda frustrerade över den uteblivna ersättningen från Försäkringskassan. Nu ska familjen söka bidrag ur fonder istället.
  • Simon Östlund har så här långt tackat ned till bidrag från privatpersoner. Men hjälpen kan bli nödvändig.
  • Snart ska Gabriel operera ena foten. Frågan är hur Simon och Martina ska lösa ekonomin under rehabiliteringstiden.

Martina och Simon Östlund från Skutskär ska nu söka bidrag ur fonder för att vårda sonen Gabriel efter nödvändiga operationer. 16-årige Gabriel har en medfödd skelettsjukdom och måste snart justera ena foten som är sned.

Annons

Som Arbetarbladet berättat fick inte Simon tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan som utlovats. Det var i samband med Gabriels ryggoperation i höstas som Simon var borta från jobbet i fem veckor. Men han fick aldrig ersättningen på 17000 kronor från Försäkringskassan trots intyg från opererande läkare om nödvändigheten med ingreppet.

Martina Östlund säger att hon och maken nu gett upp hoppet om de pengarna. I stället blickar de framåt. Inom kort ska Gabriel operera ena foten och efter sommaren den andra. Efter ingreppen behöver Gabriel hjälp, både på sjukhuset och i hemmet. Lösningen för att föräldrarna ska kunna delta i rehabiliteringen kan vara bidrag från olika fonder.

– Kuratorn på barnhabiliteringen i Gävle ska hjälpa till med läkarintyg för att kunna söka bidrag ur fonder, säger Martina Östlund.

LÄS OCKSÅ: Lurades av Försäkringskassan – gick miste om 17 000 i ersättning för vård av sonen

Efter att Martina berättat om situationen i sin blogg har flera privatpersoner erbjudit sig att skänka pengar. Familjen har så här långt tackat nej men de kanske behöver hjälpen.

– Jag och Simon har pratat om att man bara kan söka bidrag från fonderna ett par gånger om året.

Arbetarbladet har också varit i kontakt med Riksförbundet sällsynta diagnoser för att höra vad de säger om familjens kamp för ersättning. Förbundet ordförande Elisabeth Wallenius menar att det är svårt att blanda sig i Försäkringskassans bedömning.

– Det är väldigt svårt att veta hur det har gått till och det är ingenting jag känner till att det brukar vara så här, säger hon.

MER LÄSNING: Chef på Försäkringskassan: "Vi kan inte lova något i förväg"

Hon uppmanar föräldrarna att kontakta henne.

– Så får vi se om jag på något sätt kan hjälpa dem.

Martina och Simon Östlund har även undersökt om de kan få ekonomisk hjälp från kommunen, men fått beskedet att de bara kan få vissa hemtjänsttimmar till sonen.

Även Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby kommun, har engagerat sig i fallet. I ett inlägg på Facebook till en vän skrev hon att det inte får gå till på det här sättet i hennes kommun. Marie Larsson känner också familjen privat.

– Den information jag hade då var att jag uppfattade att de inte hade fått rätt hjälp från kommunen. Skulle det stämma är det så klart väldigt beklagligt, säger Marie Larsson.

ÄNNU MER LÄSNING: Fonden ska ge Ansofie ett bättre liv

– Men huvudansvaret har ju Försäkringskassan. När ett barn blir sjukt och det behövs föräldrapenning så finns det rättigheter att man kan få det trots att barnet fyllt 16 år. Hur Försäkringskassan har behandlat det här kan inte jag uttals mig om, men självklart kommer jag att se över vad vi i kommunen gjort eller inte gjort.

Mer läsning

Annons