Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få premiärfiskare i strålande vårväder

/
  • IS OCH SNÖ. Det var mycket is och snö kvar vid Dalälven i Älvkarleby. Det kan ha bidragit till att antalet fiskare på premiärdagen var lägre i år.
  • FÖR LITEN. Klas Kinell från Forsbacka drog 2005 upp en rekordöring, 15,5 kilo, i Gavleån. Den han här kämpar med att få loss från kroken vid premiärfisket i Älvkarleby var för liten för att få tas upp.första gången. Kompisarna Tomislav Denic och Bekir Bekirov från Stockholm provade Älvkarlebyfisket för allra första gången. Tyvärr fick de inge behålla öringen.

Mycket is och snö kvar och felaktiga uppgifter om låg vattenföring gjorde att en del avstod från premiärfisket i Älvkarleby på lördagen. Men 103 fiskare kom och drog upp 24 havsöringar. 3,4 kilo vägde den största

Annons

Trots en strålande vacker vårdag blev antalet premiärfiskare lägre än förra året. 103 fiskare hämtade ut sina fiskekort. Janne Olsson på fiskekontoret tror att det kan bero på att det ännu är mycket snö och is kvar som gör att en del väntar med premiärbesöket. Kanalen är till exempel fortfarande istäckt.

– Öringfisket blir bättre om några veckor när vattentemperaturen stiger, säger Olsson.

Fel om vattenföring

Dessutom fanns det inför premiärfiskedagen felaktiga förhandsuppgifter om låg vattenföring som kan ha avskräckt.

– Kraftbolaget uppgav 140 kubik, men i dag visade det sig vara dubbelt så mycket, berättar han.

Bekir Bekirov hade åkt upp från Stockholm med kompisen Tomislav Denic. De är båda storfiskare och besöker ofta Ljusne i Hälsingland och Gysingeforsarna. Men Älvkarleby var premiär för dem båda två.

När Arbetarbladet möter dem bär Bekir på en fin havsöring i trekilosklassen och ser mycket nöjd ut.

Minst 45 cm

Klas Kinell från Forsbacka kämpade med att lossa kroken från en liten öring som inte höll måttet. 45 centimeter måste den vara, annars ska de tillbaka i älven.

– Den blev lite skadad, men borde klara sig bra.

Men Klas Kinell vet hur betydligt större fiskar känns. 2005 fångade han en jätteöring på 15,5 kilo i Gavleån, vid Boulognern. Svenskt sportfiskerekord var det då.

Mer läsning

Annons