Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bussturer och fler Upptåg

Invånarna i Älvkarleby kommun får färre bussavgångar till Tierp.
I gengäld går fler Upptåg från Skutskär till grannkommunen.
Ändringarna inträder i och med höstens tidtabell.

Annons

Berörd busslinje är 838 som går Tierp-Älvkarleby-Skutskär-Gävle, en sträcka som även Upptåget kör.

– Vissa som bor efter bussträckan får en försämring men för det stora flertalet blir det bättre. Totalt är det lika många turer med kollektiva medel men det går fortare eftersom det blir fler Upptåg, säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik (UL).

Antalet turer med buss 838 mellan Tierp och Gävle minskar med 6-7 stycken i vardera riktningen. Upptågsturerna ökar med 3-4, varför det totalt ändå blir färre avgångar med kollektiva medel.

– En viktig faktor för minskningen av bussturer är satsningen på ökad tågtrafik, det finns inte utrymme att köra parallellt mellan Tierp och Skutskär.

Men det är inte hela vägen från Tierp till Gävle som det blir färre bussavgångar.

– Det blir en ny busslinje mellan Skutskär och Gävle. Där behövs det parallell trafik för att avlasta tåget. Bussen kommer i högtrafik att gå var 20:e minut och annars varje halvtimme, säger Sture Jonsson.

Buss 832 som i dag går hela vägen mellan Östhammar och Gävle kommer att vända i Skutskär. För att underlätta för människor att ta sig till stationerna efter Upptågssträckan i Älvkarleby kommun blir det fler matarbussar. Det införs också en snabbuss mellan Gävle och Forsmark eftersom många som jobbar där bor i staden. Bussen utgår från Hydrokrysset och ska bara göra några få stopp på 76:an.

Mer läsning

Annons