Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Febril aktivitet trots stoppet i fabriken

/
  • Niklas Eriksson och Tim Nordström, från Industrirörteknik, är två av de 750 entreprenörer som deltar i årets underhållsstopp vid Skutskärs bruk.
  • STOPPGENERAL. Lars Ericson är stoppchef och ansvarig för arbetet under stoppen. De övriga 51 veckorna är han driftchef vid Skutskärs bruk.
  • I SODAPANNAN.  Roger Malmström, Inspecta, är besiktningsansvarig för Sodapannan. Här tillsammans med Reijo Mansikka, från Metso Power, som är arbetsledare på plats. Här sitter de inne i sodapannan.
  • PAUS. I en container sitter Lars Eriksson, från Metso Power. ”Jag håller på med underhåll på sodapannan. Det har gått bra” säger han.

Massaproduktionen står stilla i Skutskärsfabriken. Samtidigt råder det febril aktivitet innanför grindarna. 750 entreprenörer deltar i årets underhållsstopp.

Annons

Lars Ericson är ”Stoppgeneneral” och ser till att allt flyter på som det ska och att alla entreprenörer hamnar på rätt plats.

– Hittills har allt gått bra, säger Ericson.

Skutskärs bruk producerar massa årets alla veckor utom en. Då läggs produktionen ner och hela fabriken ska underhållas och repareras. 50 miljoner kronor kostar stoppet – i material- och personalkostnad. I år kostar den ytterligare 8 miljoner då turbinen, som förser bruket med el, ska ses över.

Ansiktslyft

Sedan i fredags står produktionen stilla. Nu ska fabrikens slitna delar bytas ut medan andra delar får ett ansiktslyft.

Underhållsarbetet pågår under hela året – men det är under totalstoppet som de stora reparationerna kan genomföras.

I Pappsalen installeras en ny effektivare balhantering. Tidigare gick rullbandet ner i källaren – nu finns allt på markplan. Ecopaketen som värmer matarvattnet till sodapannan ska bytas ut. De kostar 6 miljoner styck. Ett hål har tagits i väggen för att kunna lyfta paketen på plats.

– I vanliga fall är det 160 grader varmt flis och lut i kokare ett och två. Nu är det tomt, berättar Lars Ericson och pekar mot de tre arbetare som öppnat sidoluckor på kokaren högt uppe i skyn.

Alkotest för alla

Säkerheten är extra hög denna vecka och samtliga entreprenörer har fått tydliga direktiv på vad som gäller. På tisdagsmorgonen fick alla som passerade grind ett göra ett alkotest.

– Alla 779 personer som gick in, både entreprenörer och anställda, fick blåsa. En fick inte komma in, berättar Lars Andersen, arbetsmiljö- och säkerhetschef i fabriken.

Därtill gör skyddsombud och chefer säkerhetsobservationer för att förhindra olyckor.

Alla operatörer i fabriken jobbar också med underhåll och förbättringar.

– Vi låter skiftlagen rulla på som vanligt. Vi har aktiviteter dygnet runt, berättar Ericson.

På fredag ska produktionen sättas igång och då ska allt arbete vara klart. I samma veva börjar planeringen för underhållsstoppet nästa år.

Mer läsning

Annons