Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest­arrangörerna i Skutskär överklagar

De fem festarrangörer som dömdes för brott mot ordningslagen efter en urspårad fest i Skutskär förra året har överklagat till Högsta domstolen.
Advokaten befarar att åtal mot arrangörer kommer att öka med Facebook.

Annons

Det var i mars 2010 som männen hyrde Folkets hus i Skutskär. Festen spårade ur när närmare 500 ungdomar slöt upp och polisen fick avbryta festen. Männen ansåg att det var en privat fest och hade inte sökt om tillstånd.

De unga männen friades i tingsrätten – men dömdes i hovrätten för brott mot ordningslagen samt till böter på 2 000 kronor vardera. Hovrätten bedömde att festen var en allmän tillställning och därmed tillståndspliktig.

Ingen allmän tillställning

Advokaten anser att Uppsala tingsrätts dom är riktig och att männen inte arrangerat en allmän tillställning.

I sin överklagan hänvisar advokaten till en dom i Regeringsrätten där en förening bjudit in 900 personer med dans och servering. Ingen avgift togs och gästernas inbjudan kontrollerades vid ingången. Rätten ansåg inte att det var en allmän tillställning.

”Det krävdes en personlig inbjudan för att bli insläppt på festen, vilket kontrollerades innan gästerna släpptes in. Arrangörerna tog inte ut någon inträdesavgift. De kände eller var i vart fall bekanta med samtliga personer på festen” skriver advokaten i överklagan.

Sprids via Facebook

Advokaten befarar att antalet åtal mot festarrangörer kommer att öka med spridningen via internet. Han nämner nättjänsten Facebook där det finns risk att information sprids utan arrangörens vetskap och avsikt. Advokaten betonar att den internettjänst som de unga männen använde sig av inte var åtkomlig för allmänheten.

Mer läsning

Annons