Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick medalj för hjälteinsats

/
  • UPPMÄRKSAMMAD. Emil, 7 år och Linnea, 6 år, fick diplom och medalj för sitt rådiga ingripande när deras hus började brinna i Skutskär. Syskonduon visste att man skulle larma och sedan gå ut direkt. De fick också åka brandbil som belöning.
  • PRESSUPPBÅD. Emil, 7 år och Linnea, 6 år, får diplom av räddningschef Tommy Törling. Därefter fick de ge intervjuer till såväl tidningar som radio.
  • GLAD.  Syskonduon Emil och Linnea Moffatt visar glatt upp sina diplom och medaljer.
  • GLAD.  Syskonduon Emil och Linnea Moffatt visar glatt upp sina diplom och medaljer. Det är första gången som Gästrike räddningstjänst delar ut medalj för rådigt ingripande till barn, berättar räddningschef Tommy Törling.
  • Hjälten Linnea Moffatt, 6 år, glad efter diplomutdelning och tårta.
  • Hjälten Emil Moffatt, 7 år, berättar stolt hur det gick till under brandkvällen.

– Jag ropade att det brann, sen sprang vi ut, berättar sjuårige Emil Moffatt.

I går fick Emil och lillasyster Linnea ta emot diplom och medalj för rådigt ingripande när deras hus i Skutskär började brinna.

Annons

– Det är ett härligt exempel på att barnen visat vad de lärt sig, säger räddningschef Tommy Törling, från Gästrike räddningstjänst, som för första gången delade ut utmärkelsen till barn.

Det var i februari i år som ett trähus på Flerängsvägen i Skutskär brann ner till grunden. Brandförloppet var snabbt och räddningstjänsten hade ingen chans att rädda huset. Familjens två hundar dog i branden.

Emil berättar att han satt och tittade på tv när han såg hur det började brinna intill. Han ropar på mamma Therese som hämtar en hink vatten och försöker släcka elden som spridit sig till väggen.

Då säger Emil och hans lillasyster Linnea, 6 år, att de inte ska släcka elden utan gå ut. Det har de lärt sig i skolan efter att de haft besök av en brandman.

Sprang ut i struporna
Emil, Linnea och mamma Therese springer ut i strumplästen och kan bara se på när lågorna intar övervåningen.

När räddningstjänsten kommer fram är huset redan övertänt.
– Det var läskigt, säger Linnea om branden.

Den tekniska undersökningen pekar på att ett elfel startade branden. Emil har en teori.
– Vi hade mycket möss hemma och det var nog mössen som gnagt sönder elkabeln, berättar Emil.

Mamma Therese är förundrad över hur snabbt elden spred sig.
– Det går inte att föreställa sig. På fem minuter brann det på hela övervåningen, berättar hon.

Gästrike räddningstjänst ville belöna Emil och Linnea för att de agerat precis enligt regelboken när det brinner. På torsdagen bjöds barnen på tårta i brandstation i Skutskär. Efter diplom och medaljutdelningen fick de åka ett ärevarv genom Skutskär i brandbilen.
– Jättekul, utbrast Emil efter turen.

Mer läsning

Annons