Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler turistar i Norduppland

/

I år har turisterna varit fler i Norduppland än i juli förra året. Både Älvkarleby och Tierp upplever ett ökat antal besökare. Vädret, lågkonjunkturen och en ökad marknadsföring kan ligga bakom det hela.

Annons

– Rekord, rekord, rekord, säger Ann-Charlotte Ljungholm, vd för Lövstabruk.

Världshus och kaféer är fulla av folk, inga guidade turer har behövt ställas in, och i turistbyrån i anslutning till bruket snittar antalet besökare på mellan 100 och 200 personer om dagen, en ungefärlig fördubbling jämfört med förra sommaren. Ann-Charlotte Ljungholm menar att vädret har haft ett finger med i spelet.

– Det har inte varit sol, men inte väldigt regnigt heller. Då gör folk gärna utflykter hit.

Också i Älvkarleby har antalet besökare ökat, åtminstone i turistbyrån på Laxön. Under Älvkarlebyveckan har 1 250 personer hittills besökt byrån. Förra året hade 932 personer besökt byrån vid samma tid.

– Jag tror att det är lågkonjunkturen som gör att folk vill turista i Sverige, säger Helena Thorslund, som arbetar på turistbyrån på Laxön.

Hon märker att det kommer alltmer folk långväga ifrån och turistbyrån säljer dessutom mer än tidigare.

Arrangemang som Älvkarlebyveckan kan göra sitt till, men också en allmänt ökad marknadsföring.

I Söderfors är trenden där- emot inte lika tydlig. Herrgården har haft något färre besökare jämfört med juli månad förra året och i Söderfors trädgård har antalet kunder befunnit sig på ungefär samma nivå som tidigare år.

Mer läsning

Annons