Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många tomma lägenheter – Älvkarlebyhus tvingas riva

/
  • Kundahuset på centralgatan 24 i Skutskär rivs hösten 2010. Huset är i stort renoveringsbehov och motsvarar inte den efterfrågan som råder.

Kundahuset och Bergsvägen 11 i Skutskär rivs.

Orsaken är främst ökat antal tomma lägenheter.

– Berget är det område vi har minst efterfrågan i, säger Eva Henebäck, vd för Älvkarlebyhus.

Annons

Antalet lediga lägenheter har fördubblats hos Älvkarlebyhus. I dagsläget har bolaget runt 130 tomma lägenheter, jämfört med 65 lägenheter förra året. Det är på Berget som vakansen är som störst med totalt 41 tomma lägenheter. Den rådande lågkonjunkturen tror Eva Henebäck kan vara en bidragande orsak. Den har gjort att många ungdomar flyttar för att få jobb eller studera.

– Ungdomar bor kvar hemma längre nu, säger hon.

40 lägenheter

Nyligen beslutade Älvkarlebyhus styrelse att riva flerbostadshuset på Bergsvägen 11, samt Kundahuset på Centralgatan 24. Totalt 40 lägenheter försvinner. Totalt 24 hyresgäster berörs av rivningen.

– Vi ska försöka hitta bra ersättningsboende till hyresgästerna under hösten, säger Eva Henebäck.

Rivs nästa höst

Hösten 2010 beräknas rivningen sätta igång. Först ska kommunfullmäktige yttra sig över rivningen innan bostadsbolaget går vidare och ansöker om rivningslov.

Rivningen beräknas kosta 3 miljoner för båda fastigheterna. Eva Henbäck betonar dock att det är billigare att riva husen och bygga nytt.

– De är i behov av stor upprustning. Samtidigt motsvarar lägenheterna inte dagens behov. Det är modernare lägenheter med stora badrum som efterfrågas, berättar Henebäck.

Bygger 20 nya bostäder

Bostadsbolaget bedriver just nu en förstudie över nybyggnation i Skutskär och Älvkarleby. Bolaget har redan tagit det formella beslutet att bygga 20 nya bostäder på respektive ort.

Oklart var

Var dessa ska ligga är ännu inte klart. Först ut är bostäderna i Älvkarleby. Var de ska byggas är inte klart.

– Vi räknar med att börja projektera under nästa år, säger Henebäck.

Mer läsning

Annons