Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarandesvårt att nåpolitikerna

Politikerna i Älvkarleby är fortfarande svåra att nå.


Tolv ledamöter i kommunfullmäktige saknar uppgifter helt.


Endast skolpolitikerna har både mejladress och telefonnummer på hemsidan.

Annons

– Problemet är att vi inte kan tvinga dem att lägga ut sina uppgifter. Det är frivilligt, säger Erik Svedman, kommunsekreterare i Älvkarleby.

I somras fick Älvkarleby kommun kritik av Sveriges kommuner och landsting för att det saknades kontaktuppgifter till de förtroendevalda på hemsidan. 14 av 31 ledamöter i kommunfullmäktige saknade uppgifter. Övriga 17 ledamöter gick att nå via mejl.

Svedman framhåller att det inte är lagkrav på att uppgifterna ska vara synliga på kommunens hemsida. Det är upp till var och en att bestämma vilka personuppgifter som ska läggas ut.

Invånarna är dock välkomna att ringa till kommunväxeln för att få kontaktuppgifter.

Sedan granskningen i somras är det endast ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden som har förbättrat uppgifterna. Samtliga ordinarie ledamöter har såväl mejladress som telefonnummer på hemsidan. Endast tre ersättare saknar uppgifter.

Erik Svedman berättar att kommunen tittar på att köpa in ett särskilt förtroendemannaregister för att förbättra servicen för medborgarna. I registret kan allmänheten att se vilka de förtroendevalda är, vilken partitillhörighet de har, samt vilka uppdrag de har.

– Har vi en förtroendevald som är med i tre olika nämnder så kan vi uppdatera det på ett ställe, i stället för tre som i dag.

Kommunens hemsida har dock blivit bättre i andra avseenden. Protokoll, föredragningslistor, styrdokument, reglementen för fullmäktige och nämnder finns nu att läsa på webben.

Dessutom presenteras kommunens kvalitetsarbete med aktuella mönsterrapporter och sammanställningar över kvalitén på kommunens verksamheter.

Mer läsning

Annons