Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidspolitik räknas som arbete

/

Kommunpolitikern Ann-Cathrin Larsson, som i går lämnade sitt uppdrag som Folkpartiets gruppledare i Älvkarleby, är inte den enda politikern som drabbats av a-kassans nya deltidsregler.
– Konsekvensen blir att arbetslösa kastas ut från politiken, säger riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S).

Annons

I går berättade Arbetarbladet om fullmäktigeledamoten Ann-Cathrin Larsson i Älvkarleby, som tvingats lämna sitt uppdrag som Folkpartiets gruppledare, eftersom hon annars blir utan a-kassa.

Uppdraget har ett årsarvode på 3000 kronor i månaden, därför räknar hennes a-kassa det som ett deltidsarbete. Enligt de nya reglerna får hon bara deltidsarbeta i 75 av sina 300 stämplingsdagar.

Riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) från Örebro uppmärksammade problemet i höstas sedan en partikollega till henne drabbats. Elisabeth Hammar i Örebro blev av med sin a-kassa på grund av sitt uppdrag i patientnämnden, ett uppdrag om nio sammanträden per år med ett arvode på 2 200 kronor i månaden. Fallet togs upp i länsrätten som dömde till kassans fördel. Nu väntar prövning i kammarrätten.

I november frågade Jansson under en debatt vad arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) planerar att göra så att inte arbetslösa stängs ute från sina uppdrag på grund av a-kassans regelverk.

– Jag tycker det är en viktig politisk markering. Alla behövs för oavsett om man är arbetslös, pensionär eller något annat, menar hon.

Littorin delade då hennes uppfattning om allvaret i problemet, men kunde inte uttala sig närmare om några åtgärder.

– Vi är medvetna om problemet och har därför skrivit in i IAF:s (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) regleringsbrev att de ska undersöka detta och komma med en rapport 30 oktober, säger Karolin Johansson, arbetsmarknadsministerns pressekreterare.

Riksdagsledamoten Hans Backman (FP) från Sandviken tycker det är ett problem för demokratin - om arbetslösa hindras från att ta politiska uppdrag.

– Det är viktigt för att rekrytera politiker med olika erfarenheter för att ha en fungerande kommunpolitik. I en demokrati måste man kunna ha politiska uppdrag på rimliga villkor.

Som tidigare uppmärksammats slår a-kassans deltidsregler även mot andra yrkesgrupper som till exempel deltidsbrandmän.

– När det gäller deltidsbrandkåren tycker jag personligen att man måste se över möjligheterna i ett sådant särskilt fall. Det gäller ju faktiskt katastrofberedskap och måste lösas på ett bra sätt, anser Backman.

Mer läsning

Annons