Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gångvägen öppen vid översvämmad tunnel

/
 • AVSTÄNGT. Fram till klockan 16 på torsdagen var både vägen och cykelbanan               avstängd. För resenärer och boende i Turkiet innebar det en omväg på fem kilometer.
 • KOLL PÅ BANAN. På onsdagsmorgonen började tunneln att vatten­fyllas och vattenmängden ökade ständigt. På eftermiddagen stod både bilvägen och cykelbanan under vatten.
 • MÅNGA PUMPAR. Här kommer räddningstjänsten med en extra pump. Hela natten har arbetare jobbat för att få ned den 2,5 höga vattennivån.

Järnvägstunneln i Skutskär är översvämmad och det arbetas febrilt med att få ned vattenmassorna.
Vid 16-tiden i dag hade det sjunkit så pass att gång- och cykelvägen öppnades.

Annons

Sedan klockan 16 på onsdagen har räddningstjänsten och andra aktörer arbetat med att pumpa bort vattnet. Som mest var det 2,5 meter vatten i tunneln.

Tunneln är fortfarande avstängd för bilister. Det elskåp som sköter den befintliga pumpen är snart torrlagd och förhoppningen är att kunna få igång pumparna under torsdagskvällen.

Det är inte första gången som tunneln översvämmar - dock har det då aldrig varit i denna omfattning.

Under torsdagen har tågresenärer och boende i Turkiet tvingats ta en fem kilometer lång omväg runt Medoraskola för att ta sig till Skutskärs centrum. Många har istället genat över spåret, vilket har gjort att Trafikverket haft personal på plats för att förhindra olyckor.

Arbetet med att pumpa bort vatten kommer pågå hela natten mot fredagen.

– Vi kommer pumpa hela natten med full styrka och vi hoppas få bort vattnet till i morgon så vi får en lugn o trygg helg, säger Patrik Österbring, teknisk chef i Älvkarleby kommun.

Hur detta har kunna hända och vilka åtgärder som ska vidtas ska nu utredas, säger Österbring.

Mer läsning

Annons