Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsbanken slutar med kontanthantering i Skutskär – politikerna tycker att det går för fort

/
  • Marie Larsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Älvkarleby kommun.
  • Så här ser informationen ut på Skutskärs Handelsbankskontors hemsida.

I höstas meddelade Handelsbanken att de skulle sluta med kontanthantering på cirka 70 kontor i Sverige, och nu har åtgärderna börjat märkas av. I bland annat Skutskär är det nu kontantstopp på bankens kontor. Det gör Skutskär nu helt kontantlöst då även Swedbank där har slutat med kontanthantering.

Annons

LÄS OCKSÅ: Utan kontanter, ingen fungerande turistnäring

Anledningen till Handelsbankens åtgärder har att göra med de nya sedlarna som Riksbanken införde under 2015 och som ska fortsätta att införas under 2017.

Tidigare har kontantstoppet orsakat ramaskri hos bland annat Länsstyrelsen Gävleborg, som då tyckte att den kontantlösa utvecklingen var oroande.

1 februari slutade Handelsbanken med kontanthantering i Skutskär och nu har det fått politikerna att ryta ifrån. Marie Larsson (S) är kommunalråd i Älvkarleby kommun och anser att utvecklingen går alldeles för fort.

– Det är tråkigt, för att det är många som inte är på samma plan gällande tekniken, man har inte kunskapen eller tillgången till det. Det är många anhöriga till äldre som har hört av sig och varit väldigt oroliga över situationen, säger hon och fortsätter:

– Vi ser att den digitala trenden fortsätter, men vi anser att det går för fort. Bankerna måste, som samhällsaktörer, ta ansvar i frågan gentemot kunderna.

Under måndagen hade Marie Larsson ett möte med Sanne Eriksson (S), riksdagsledamot från Östhammar i Uppsala län. Där diskuterades banksituationen i Skutskär och nu ska Sanne Eriksson lyfta frågan om kontantstoppet till finansmarknadsminister, Per Bolund (MP).

– Vi tycker inte att bankerna tar sitt samhällsansvar och på landsbygden blir situationen mycket mer besvärlig. Det blir långa avstånd till allt och bankerna lämnar främst den äldre generationen bakom sig. Vi ska inte stoppa utvecklingen mot ett mer kontantlöst samhälle, men som bank har man ett ansvar för att inte lämna grupper bakom sig, säger Sanne Eriksson.

LÄS OCKSÅ: "Banker ska hantera kontanter"

Enligt Länsstyrelsen hade hälften av Gävleborgs bankkontor, redan 2014, slutat med kontanthantering. Över 660 personer som var äldre än 80 år hade längre än 1,5 mil till närmsta kontantuttag.

– Nu har jag ställt en fråga till ansvarig minister, Per Bolund. Jag vill bland annat få svar på om det är läge att sätta press på bankerna och intensifiera samtalen med dem, säger Sanne Eriksson.

I Skutskär får kunderna nu ta ut kontanter i en uttagsautomat där man högst får ut 15 000 kronor under en fyradagarsperiod.

Vill du i stället sätta in fysiska pengar på banken får du vända dig till ett annat kontor. Det meddelar Handelsbanken i Skutskär när Arbetarbladet ringer dit.

– Det är ju bra om man försöker styra bort så att man inte får kontanter i framtiden, genom att använda Swish eller liknande. Har du ett företag och behöver kontinuerligt lämna in kontanter till banken får man skriva på ett avtal med Loomis som hanterar pengarna i stället, säger en anställd på Handelsbankens kontor i Skutskär.

LÄS OCKSÅ: Sedellösa banker ett växande problem

Mer läsning

Annons