Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de nya bönderna i Gårdskär

/

Nu betar mjölkkor i Älvkarleby kommun igen.
David Larsson, 27, och Madeleine Laurén, 24, är de nya bönderna i Gårdskär.
De vill satsa på sin gård och sina djur, men mjölkpriset gör framtiden osäker.

Annons

LÄS MER:

Ersättningen till Gefleortens bönder chocksänks

INSÄNDARE: En bonddotters sorg och frustration

I hagen råmar kor och på ladugårdsbacken går det höns och sprätter. Gården i Fårskär har fyllts med liv igen.

För två år sedan bestämde sig Stefan Westergren, vars familj brukat gården i fyra generationer, med stort vemod för att lägga ner och göra sig av med sina djur. Kroppen sade ifrån.

Men i maj i våras tog David Larsson över tillsammans med sin sambo Madeleine Laurén – till många Älvkarlebybors stora glädje.

– Vi har fått positiva reaktioner både från de boende i Gårdskär och inne i stan. Folk tycker att det är viktigt att det finns en lokal mjölproducent. Man vill se kor som går och betar, säger David.

Nu bor förutom David, Madeleine och deras två barn Maja och Nils, fem och tre år gamla, även tre katter, 16 hönor och två tuppar på gården. Familjen har 37 mjölkkor, plus ett 15-tal kalvar och ungdjur, tjurar och köttkor.

– Sammanlagt har vi 110 djur, säger David.

Han har arbetat som bonde sedan han var 20 år. Tidigare drev han ett lantbruk i Edvalla i Hållnäs. Där arrenderade han marken.

– Från början hade jag bara köttkor men 2013 började jag med mjölkkor också.

Faktiskt var David och tittade på Stefan Westergrens kor när han skulle sluta och det var så de först fick kontakt med varandra.

– Jag var även på jakt efter jordbruksmaskiner och annat och vi lärde känna varandra.

När gården i Fårskär kom ut på annons åkte han och pratade med Stefan som gärna sålde till den unga bonden.

Stefan och hans fru Agneta bor kvar i ett hus intill så de kan fortfarande njuta av åkrar och ängar och djur – utan att behöva gå upp vid halv fem på morgonen.

– Det känns bra att ha honom där. Han lägger sig aldrig i hur vi sköter gården, men hjälper gärna till om vi ber om råd, säger Madeleine.

Hon har arbetat som bonde i ett år. Innan dess jobbade hon inom hemtjänsten i Skärplinge.

– Det började med att David bröt handen och jag fick rycka in här hemma. Jag hade visserligen hjälpt till här och där tidigare men nu blev det på riktigt.

– Det är ju så mycket roligare när man är två, säger David.

Men prisraset på mjölken är ett stort orosmoln. Bonde efter bonde runt om i Sverige tvingas ner på knä. Vänder det inte uppåt snart måste Madeleine hitta något annat jobb.

– Mjölkpriset har sänkts med en hel krona per liter sedan jag började. Det motsvarar en hel årslön bort. Vi ska försöka att härda ut så länge det går men det är klart att det är jättetufft, säger David.

– Det gäller att folk väljer Gefleortens så mycket de bara kan, säger Madeleine och tillägger:

– Det kan kännas rätt knäckande när man är på affären och ser att någon plockar på sig mjölk från matbutikens eget märke för att spara några kronor samtidigt som den redan lagt en liten burk inlagda vitlökar för 40 spänn i vagnen.

Även om det är slitigt och betydligt mer än ett heltidsarbete att vara bonde så vill varken David eller Madeleine hålla på med något annat.

– Det är egentligen inget jobb, det är en livsstil. Att få jobba så nära djuren som vi gör, det är livet, säger de.

LÄS MER:

INSÄNDARE: Ge bönder samma spelregler

Gefleortens regnskogsreklam skapar mejerifejd

Mer läsning

Annons