Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högberg åtalas för grävningarna på Falludden

/

Nu har åtal väckts mot Anders Högberg efter grävningarna på Falludden.
Han misstänks för att ha grävt utan tillstånd, samt förstört grodors livsmiljö.

Annons

– Det har tagit tid att utreda det här fallet. Generellt sett är utredningsresurserna hårt belastade. Sen så har det varit olika invändningar från polis, åklagare och försvaret, säger Gunnar Jonasson, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm.

Anders Högberg påbörjade våren 2007 att göra ett parkområde i anslutning till 39 nya villatomter på Falludden i Älvkarleö bruk. Åklagaren anser att Högberg har bedrivit otillåten miljöverksamhet genom att ha grävt kanaler i vattenområde - något det krävs tillstånd för. Han har vidare anlagt en sandstrand, samt lagt upp jordmassor i ett strandskyddat område.

Därtill har grävningarna skadat grodor under deras lekperiod då deras leklokaler förstörts. Åklagaren menar att Högbergs grävningar väsentligt har försämrat livsvillkoren för djur och växtarter då deras livsmiljö har försvunnit.

Vissa kommuninvånare tycker att Högbergs grävningar gynnar utvecklingen och inflyttningen på orten. Hur ser du på det?

– Intresset för utveckling är väldigt viktigt, men samtidigt finns miljöbalken där med sina regler och de måste följas, säger Gunnar Jonasson.

Anders Högberg åtalas misstänkt för tre brott; otillåten miljöverksamhet, brott mot områdesskydd och artskyddsbrott.

Arbetarbladet har försökt söka Anders Högberg men misslyckats.

Mer läsning

Annons