Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill veta mer om sin pappa

/
  • FÖRFATTARINNA. RoseMarie Sjöberg, 68, är på jakt efter information om sin pappa som jobbade i Skutskärsverken på 1950-talet. Hon ska skriva uppföljaren till sin barndomsskildring ”Man går inte från man och barn”:
  • ENDA FOTOt. En papperskopia av ett foto är det enda minne RoseMarie Sjöberg har av sin far Gustav Adolf Löf.

Gustav Adolf Löf var sjöman och trapper i Kanada innan han tog jobb i Skutskärsfabriken på 1950-talet.

Nu söker dottern RoseMarie Sjöberg information om sin pappa för sin kommande bok.

Annons

– Han var en mycket äventyrlig person. Han blev sjuk när jag var 16 år och då var jag inte särskilt intresserad av att höra hans historia. Nu har jag förstått vilken skatt han hade att berätta, säger RoseMarie Sjöberg som hoppas att någon i Älvkarleby kommun ska minnas hennes far.

– Han jobbade i fabriken tills han var över 70 år och jag vet att han berättade sina historier för dem som jobbade där.

RoseMarie har bara en dålig papperskopia av ett foto på sin pappa som dog 1962. Hon vet att han var sjöman och levde som trapper i Kanada en tid innan han återvände till Västanå i Älvkarleby. Han tog då jobb i Skutskärsfabriken.

RoseMarie är född och uppvuxen på Västanå i Älvkarleby – men bor sedan flera år tillbaka i Västerås. Läraryrket blev hennes kall fram till pensionen för några år sedan då hennes intresse för det skrivna ordet tog fart. Nyligen gav hon ut sin första roman – ”Man går inte från man och barn” – som är baserad på verklighetsskildringar från barndomens Älvkarleby.

Gick på husmodersskola

RoseMarie är arbetarflicka och gick som många andra unga kvinnor på husmodersskolan i Skutskär. Hon förväntades att gifta sig och bli hemmafru.

– Det sög i mig. jag ville utbilda mig och skaffa kunskap. Det var en drivkraft jag hade, säger RoseMarie som slutade sina yrkesår som lärare på universiteten i Uppsala.

Som 16-årig tös blev hon tvungen att flytta hemifrån då hennes far blev sjuk och pengarna sinade. Hon tog ett jobb som elev på en tandklinik i Skärplinge. Två år senare dog hennes far. Vid den tidpunkten hade RoseMarie flyttat till Uppsala med siktet inställt på att börja läsa.

Har alltid gillat att skriva

Skrivandet har RoseMarie alltid haft med sig genom livet. Det var när hon började släktforska som intresset för att skriva en bok väcktes.

– Då bestämde jag mig att jag vill lämna efter mig något till mina barn. Att boken sedan blev så otroligt uppmärksammad var bara roligt.

Nu har hon börjat skriva på uppföljaren. Först hoppas hon få reda på mer om sin pappa och kanske åka till Kanada för att se var och hur han levde som ung.

Fotnot: Har du information om RoseMaries pappa skicka ett mejl: rosmari@live.se

Mer läsning

Annons