Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen busstrafik till Gårdskär och Långsand på helger – "Slår mot äldre ensamma människor"

/
  • Nu går det inte längre några bussar från Skutskär till Långsand och Gårdsskär under helger. OBS! bilden är tagen i ett annat sammanhang.

All busstrafik mellan Skutskär och kommunens småorter som Långsand, Gårdskär och Älvkarleö är indragen under kvällar och helger. Orsaken är för lågt resande.
– Det här slår framför allt mot äldre ensamma människor som tar bussen till affären och systembolaget och på så sätt också får socialt umgänge, säger en upprörd man i Älvkarleö.

Annons

Mannen och hans familj försöker själva tänka på miljön genom att åka kollektivt i stället för bil. Just från Älvkarleö är det dock - som mannen påpekar - möjligt att gå till Skutskär för att ta tåget. Detta förutsatt att man orkar gå i 40 minuter.

– De indragna bussarna slår främst mot boende i Långsand och Gårdskär, konstaterar han.

Kvälls- och helgturerna försvann i och med vintertidtabellen som infördes 13 december och som gäller till 14 augusti 2016. Förändringarna gäller busslinjerna 502 och 504. Nu går sista bussen hem från Skutskär på vardagkvällar 19.12. Tidigare fanns det avgångar till de mindre orterna fram till strax efter klockan 23. Och på helgerna finns det numer inga avgångar över huvud taget.

LÄS OCKSÅ: Carina tvingas ta bilen istället för Upptåget - "de diskriminerar oss som bor på småorter"

– Det var för få som åkte för att vi ska kunna fortsätta trafiken. Med långt resande menar vi fem personer i snitt och ibland ingen alls, säger Sture Jonsson, presschef på UL.

– Vi har begränsade resurser och då behövs trafiken där den utnyttjas. Men det är klart att det blir en försämring för de få som drabbas.

Den nämnda mannen från Älvkarleö påpekar att beslutet att dra in turer och därmed tvinga folk att köra bil går emot tanken på att värna miljön. Fast det gör det också enligt honom att köra få människor med stora bussar.

– Vi hade tidigare anropsstyrd trafik på de här turerna och de borde UL börja med igen.

MER LÄSNING: Rekordsommar för bussar och tåg

Sture Jonssons svar på detta är att UL har som ett av sina uppdrag att titta på om det går att införa anropsstyrd trafik på vissa sträckor.

– En upphandling som görs enligt alla regler går inte i brådrasket och det är inte säkert att det blir anropsstyrd trafik just där. Hur som helst blir det inte under tiden den här tidtabellen gäller.

Älvkarleömannen tycker att informationen kring försämringen varit usel. När han ringde kommunen fick han svaret att det var landstingets ansvar.

Ni gick ut med informationen om den nya tidtabellen tre veckor innan den började gälla, var det tillräcklig god tid?

– Ja, vi tycker det, svarar Sture Jonsson.

ÄNNU MER LÄSNING: Så blir X-trafiks nya priser

Mer läsning

Annons