Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julglädje bara för en del

/
  • Antalet fattiga familjer ökar i Älvkarleby kommun. ”Det finns en väldigt tydlig utslagning i samhället. Folk har inte råd med saker som vi tycker är självklart”, säger Daniel Lindén, kyrkoherde Älvkarleby Skutskär församling.

Julen är glädjens högtid heter det. Men för de som inte har pengar är det en tid full av stress och ångest. Många vänder sig till kyrkan och socialtjänsten för att ha råd att fira jul.

Annons

– Under en fyraårsperiod har antalet fattiga familjer ökat konstant i kommunen, säger Carina Söderström som är chef på individ- och familjeomsorgen i Älvkarleby kommun.

Den höga arbetslösheten och att många utförsäkras från sjukförsäkring och A-kassa är en del av förklaringen. Just nu ligger 187 ärenden om försörjningsstöd hos kommunen. Det handlar om totalt 366 personer varav 127 är barn.

– Julen är en jobbig tid för de här familjerna. Alla föräldrar vill ge sina barn bra julklappar, säger Carina Söderström.

Socialtjänsten ger alla barnfamiljer 300 kronor per barn att köpa julklappar för. Nytt för i år är att det betalas ut till alla - även de som söker socialbidrag första gången.

– Det är inte barnens fel att föräldrarna inte har pengar. Därför får alla julpeng.

Även hos kyrkan i Älvkarleby Skutskärs församling ökar antalet ansökningar om ekonomisk hjälp runt jul. I år är det 35 personer som sökt bidrag under december månad.

Kyrkan ger ett akut stöd i form av presentkort på mat till de som beviljas bidrag. Barnfamiljer får 500 kronor och ensamstående 300 kronor.

– Många av dem som vi hjälper är de som faller mellan stolarna hos socialen. De kanske äger en gammal bil. Då får de inget socialbidrag, säger Daniel Lindén som är kyrkoherde i församlingen.

Kyrkan hjälper också många med samtalsstöd eftersom de mår dåligt av all press som julen innebär.

– För många är känslan att jaha nu kommer julen igen och vi har inte råd med julklappar. Det blir en besvikelse i de här människorna över att de inte kan, säger Daniel Lindén.

Mer läsning

Annons