Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jungfruholmens skola blir flyktingförläggning

/
  • jungfruholmens skola på 2 600 kvadratmeter blir flyktingboende.

Migrationsverket bekräftar att man tackar ja till Hemsö Fastigheters erbjudande.

Annons

Förslaget från fastighetsföretaget är ett hyresfritt år och enligt Per Sörensen som jobbar med boendeutveckling på Migrationsverket avser man att gå vidare och komma fram till ett avtal om boendet.

– Jag har varit i Skutskär och tittat på skolan och lokalerna, och enligt min bedömning så är det relativt små åtgärder som måste göras för att det ska bli ett bra boende, säger han.

Migrationsverket befinner sig i dialog med Hemsö Fastigheter AB för att komma fram till ett avtal. Saker som diskuteras är en anpassning av brandskydd och anpassning av skolan till boende.

– Det här behöver inte ta så lång tid. Trycket på kommunerna att ordna boende är stor. Viktigast nu är att få till en lösning vad gäller matfrågan, säger Per Sörensen.

Förmodligen blir det en lösning med cateringverksamhet. Köket behöver inte anpassas för tillagning. Lokalerna ska utrustas med sängar och möbler och kommer främst ta emot familjer, inte specifikt ensamkommande barn.

– Jag kan inte säga i dag när vi kan ta byggnaden i drift, först måste vi få till ett avtal. Antal boende är också svårt att säga. Det beror ju lite på vilka som kommer, säger han.

Jungfruholmens skola omfattar cirka 2 600 kvadratmeter och har stått tom i två år. Erbjudandet från början var att Migrationsverket skulle få låna skolan så länge de behövde den. Nu har det ändrats till att omfatta ett hyresfritt år.

Jonas Jalkander är regionchef för region nord på Hemsö Fastigheter och tycker att erbjudandet till Migrationsverket är generöst.

– Vi har en fin fastighet som står tom. Vår verksamhet är ju att tjäna pengar på vårt fastighetsinnehav och att låta någon använda den för tid och evighet funkar inte riktigt, säger han.

Under torsdagen ska han formulera ett förslag till avtal för Migrationsverket. Driften för fastigheten och eventuella kostnader för anpassning blir en kostnad för Migrationsverket och Älvkarleby kommun.

– Vi lever ju på att hyra ut lokaler. Alternativet hade varit att vi sålt fastigheten. Nu erbjuder vi lokalerna hyresfritt ett år. Vill de vara kvar efter det, så får vi förhandla om hyresnivåer då, säger han.

Mer läsning

Annons