Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen missade söka dispens

Älvkarleby kommun har missat att ansöka om strandskyddsdispens för fler områden än Kopphuslandet.
– Vi har gjort en översyn i kommunen och hittat fem planer som saknar dispens från strandskyddet, säger bygg- och miljöchefen Anna-Karin Jakobsson.

Annons

Arbetarbladet berättade i somras att 130 stugor vid Bodaån i Skutskär saknar strandskyddsdispens. Det är inte tillåtet att bygga inom 300 meter från vattnet utan att ansöka om dispens hos länsstyrelsen, vilket Älvkarleby kommun missat.

– För enskilda byggnationer kan kommunen ge dispens till strandskyddet men när det gäller detaljplaner som innefattar byggnadsrätter ska kommunen samråda med länsstyrelsen innan strandskyddet hävs, förklarar Anna-Karin Jakobsson, bygg- och miljöchef i Älvkarleby kommun.

Efter en översyn har bygg- och miljökontoret hittat ytterligare fem planområden i kommunen som saknar strandskyddsdispens. Det är Sandområdet i Östanån, Lanforsen i Älvkarleö, Prästgården i Älvkarleby, Prästgården i Överboda och Harnäs bruksgata.

– Det är ett fåtal hus som berörs, inte alls lika många som på Kopphuslandet. Vi känner ingen större oro. Men vi vill få planerna befästa och lagenliga.

Mats Hellberg på länsstyrelsen ser inte så allvarligt på missen. Länsstyrelsen kan bevilja dispens i efterhand.

– Det är en formalitet. Kommunen skulle ha ansökt om dispens i samband med att detaljplanerna var på samråd. Men om byggnaderna följer detaljplanen är det ingen fara.

Mer läsning

Annons