Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komvuxbygge försenas – elever får pendla till Tierp

/
  • Tidigast i slutet av november kommer bygget av vuxentutbildningen Kundas lokaler på Centralgatan i Skutskär vara helt klart, enligt Älvkarlebyhus.

Nya Komvux i två plan i Skutskär skulle stå klart till terminsstarten. Älvkarlebyhus nya prognos är slutet av november. Under tiden får en del elever pendla till Tierp.

Annons

Arbetsmiljön på vuxenutbildningen Kunda har varit dålig på grund av för små lokaler. Det har till och med tryckts in så många elever i lokaler att lärare tvingats öppna fönster och elever har blivit förkylda.

Inom både S och samarbetet med V och MP har Kunda rört upp känslor och facket och några politiker som Anett Aulin (S), ville att kommunen skulle köpa Jungfruholmens skola. Men majoriteten i S fick igenom att Kundalokalen skulle byggas ut med bottenplanet i fastigheten med hjälp av bland annat M. Därmed ska det byggas utrymme för 200 elever på övervåningen och 130 på bottenplanet.

Ombyggnaden av övervåningen går enligt plan.

Beslutet av ombyggnaden av Kunda fattades 29 april av politikerna och det dröjde en månad innan Älvkarlebyhus sökte bygglov för att ordna bottenvåningen. Sedan tog det drygt sex veckor för kommunen att ge bygglov. Efter det har Älvkarlebyhus försökt upphandla bygget av bottenvåningen, men inte hittat någon villig entreprenör och bygget står still, enligt vd Håkan Karlsson. Han framhåller att han började sin tjänst i juni och att mycket skett innan det.

– Jag anser att bygget sker enligt plan. Men det gällde att komma överens med alla inblandade om vad som skulle göras. Sedan behövde det jobbas med brandskydd och ventilation innan det söktes bygglov.

Älvkarlebyhus har svårt att hitta en entreprenör för undervåningen.

– Det är en het byggmarknad och företagen har mycket att göra. Under sommaren kanske inte alla har personal som kan lämna in anbud heller, säger Håkan Karlsson.

Till hösten får minst 19 elever pendla till Tierp och studera. Andra elever får sitta i provisoriska lokaler. Undervisningen i SFI, svenska för invandrare, ska bland annat ske i det stora mötesrummet i kommunhuset.

– Det blir dyrare att köpa utbildning i Tierp, men undervisningen ska klaras av under hösten, säger skolchef GunnMarie Nordström.

Anett Aulin (S), ordförande för utbildnings- och omsorgsnämnden blev lovad att Kunda skulle stå klart till terminsstarten 17 augusti.

– Nu beror allt på vad Älvkarlebyhus kan få klart till hösten. Det här kan bli ett hinder i skolstarten och att elever inte kan påbörja sina studier i tid. Det leder till högre kostnader, vi får köpa utbildningsplatser och hyra extra lokaler.

Ansvaret är Älvkarlebyhus, enligt Anett Aulin.

– Jag har inte heller fått besked av bolaget var socialsekreterarna som jobbar med barn och ungdomar ska få rum framöver, tanken var att de skulle kunna sitta i huset. Beslutet om utbyggnad av Kunda var inte tillräckligt genomtänkt, säger hon.

Även Kristina Othén (V) har framhållit att socialsekreterarna har undermåliga lokaler med tunna väggar, vilket gör att sekretessen kan brytas.

LÄS MER:

Byggstart för Komvux efter nya protester

Så blir nya vuxenutbildningen

Lokalstrid: Köpa skola eller minska utbildningar?

Facket: "Det vädras så mycket att eleverna blir sjuka"

S: Köp Jungfruholmens skola

Snart stänger skolan för gott – läs om skolans historia

Oenighet om Jungfruholmens skola

Mer läsning

Annons