Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsultrapport avskräcker inte Dragon Land

/

De storslagna planerna på ett Dragon Land med kinesiska attraktionsområden ska genomföras.
– Vi ser ingenting som skulle hindra oss, säger Erland Ågren efter konsulternas förstudie av projektet.

Annons

Nyligen presenterades en rapport på en förstudie över projektet Dragon Land. Det var Regionförbunden i Uppland och Gästrikland som hade anlitat en oberoende konsult för att granska bärigheten i projektet. Konsulterna ansåg att Dragon Land skulle öka attraktiviteten för länen, däremot ansåg de att det skulle bli svårt att få långsiktig ekonomisk bärighet.

Erland Ågren som tillsammans med James Shi står bakom projektet ser inget i rapporten som får dem avbryta arbetet.

– Vi har inga ändrade planer och vi har heller inte fått några sådana antydningar från något håll, säger Ågren som betonar att fyra projekt ska sättas igång under året.

Beträffande bärigheten i projektet som konsulterna slår ned på framhåller Ågren att de inte kommer att ta hit investerare som inte har de rätta ekonomiska förutsättningarna.

– Vi har ett ansvar för att de vi tar hit ska lyckas. Vår uppgift är att hitta investerare som har bärighet.

Han framhåller att det finns en del felaktigheter i rapporten, men att han i stort är mycket positiv till den.

– Vi har börjat diskutera med berörda kommuner och i april kommer en kinesisk delegation hit för att titta närmare på projekten, säger Ågren som ska träffa regionförbunden och diskutera rapporten inom kort.

Han framhåller att mötet med regionförbunden blir avgörande huruvida de går vidare. Pengarna som de vill att regionförbunden ska gå in med – cirka 3 miljoner kronor – ska finansiera Ågrens och James Shis arbete.

Som Arbetarbladet berättat tidigare planeras det för ett Konfuciuscenter i Gävle, en mongolisk by i Håbo, en panda- och bambupark i Knivsta och en sagovärld inom taoismen i Östhammar.

Enligt Ågren beräknas varje attraktionsområde kosta 100 miljoner kronor och ska bekostas till 100 procent av investerarna från Kina.

Mer läsning

Annons