Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot höjd hyra

/
  • DYRT. Gunni Westberg, 80 år, bor på Östangård med sin man Erik. ”Det är dyrt att bo här redan nu. Men i och för sig var det dyrt att bo i hus också”, säger hon.
  • DÅLIGT SKICK. Åke Ternström har bott på Östangård i lite mer än tre år. Yvonne Karlsson hälsar ofta på. ”De kommer att säga att hyran inte höjts på många år. Men det är ju deras eget fel”, säger Yvonne Karlsson.

Hyrorna ska höjas på äldreboendena i Älvkarleby.

Annons

På Östangård höjs de med 25 procent. ”Det är bara att betala och hålla käften”, säger Gunni Westberg, 80 år, som bor på Östangård.

Som Arbetarbladet berättade i går ska hyrorna höjas på samtliga äldreboenden i kommunen.

Höjningen kommer att ske stegvis fram till år 2020. Totalt ska hyran höjas med 25 procent på Östangård, 27 procent på Tallmon och 47 procent på Gläntorna.

223 kronor mer i hyra

Gunni Westberg är 80 år. Hon bor på Östangård i en tvårummare tillsammans med sin man Erik och katten Sussie. Nu betalar de 4 278 kronor i månaden i hyra. Efter årsskiftet blir kostnaden 4 501 kronor. Därefter höjs hyran med någon hundralapp varje år.

– De gör precis som de vill. Vi kan inte göra någonting åt det. Det är bara att betala och hålla käften, säger Gunni Westberg.

Både Gunni och Erik har varit yrkesverksamma hela livet och har hyfsade pensioner att leva på berättar Gunni.

– Sedan har vi sålt huset och varit sparsamma så vi klarar oss. Men jag tycker att det är åt helsike. Alla har det inte som vi heller.

Yvonne Karlsson är anhörig och hälsar på sin man Åke Ternström på Östangård så gott som varje dag. Han bor i en enrummare och betalar 3 300 kronor i månaden. Efter första höjningen blir hyran 3 423 kronor.

– Nog klarar vi av det ekonomiskt eftersom vi har rätt bra pension men när allt är i så dåligt skick som det är här vill man inte betala mer, säger hon.

Golvmattorna är fulla med fläckar som inte går bort, det är dragigt och på vissa ställen regnar det in berättar Yvonne Karlsson.

– Ska det bli dyrare så borde det se annorlunda ut också.

Beslut 26 oktober

Samhällsbyggnadsnämnden har sagt ja till förslaget om att höja hyrorna och skickat ärendet vidare till Kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet 26 oktober.

– Det handlar bara om någon hundralapp, men visst, för vissa är det mycket pengar, säger Tommy Jakobsson (S) som är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Mer läsning

Annons