Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kulturförstöring att riva husen”

/
 • Historie­intresserad. Conny Blomberg, fritidsforskare om bygdens historia.
 • GAMLA HOTELLET. Ett gammalt vykort från Harnäs daterat 1903 med hotellet till vänster och posthuset till höger. Rakt fram skymtas stationshuset. De två sistnämnda är rivna. Nu vill kommunen riva det gamla hotellet.
 • HARNÄSKÅKARNA. De två röda kåkarna närmast infarten till Harnäs byggdes runt 1930 medan de andra två uppfördes på         50-talet.

– Det är kulturförstöring att riva byggnaderna.

Det framhåller Skutskärbon Conny Blomberg, som fritidsforskat om bygdens historia.

Annons

Det gula huset uppfördes på 1880-talet som hotell och användes senare som tjänstebostad. De två röda kåkarna närmast infarten till Harnäs byggdes runt 1930 medan de andra två uppfördes på 50-talet.

– Rödkåkarna var förmansbostäder för verkmästare och förmän, berättar Conny Blomberg som tycker det har rivits för mycket i Älvkarleby kommun.

– Titta bara på Skutskär där har många delar i samhället rivits bort, likaså uppe i Älvkarleö. Harnäs är det område som är mest intakt och det bör man bevara, säger Blomberg.

Många har rivits

Flera av de gamla byggnaderna finns kvar i Harnäs. Men det har även rivits en och annan byggnad under årens gång. Bland annat revs alla byggnader i Skatbacken på 1970-talet för de var i så dåligt skick. Conny Blomberg nämner vidare brukskontoret, tvättstugan, gamla brukshandeln, posthuset, stationshuset och likstugan som i dag alla är ett minne blott.

– Delar av Harnäs tillhörde Valbo socken. För att göra det enkelt så förvarades de döda i likstugan innan de fraktades till Valbo kyrka med häst och vagn för att begravas.

Mer läsning

Annons