Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vill inte betala busstrafiken

Vem ska betala för busslinje 501 mellan Gävle och Skutskär, samt för linje 518 mellan Tierp och Skutskär? Landstinget har väckt frågan då de anser att dessa inte är stomlinjer.

Annons

– Vi måste ta en dialog med berörd kommun om de linjer som inte är stomlinje. Vissa går parallellt med Upptåget och i dag tar landstinget hela underskottet, säger Rolf Edlund (C) vice ordförande i landstingsstyrelsen.

I veckan beslutade landstingsstyrelsen att godkänna trafikförsörjningsplanen för 2011 där 14 linjer ska klassas som stomlinjer. Samtidigt vill Landstinget inte betala för busslinjer som går parallellt med Upptåget. I planen lyfts fem regionala busslinjer fram; linje 501, 518, 510, 532 och 181.

Vill fördela kostnader

I dag bär landstinget hela underskottet för dessa linjer.

– Vi har inte diskuterat om att ta bort linjerna utan vi vill få till en översyn. Vi måste diskutera hur vi ska fördela kostnaderna med Gävleborg och berörda kommuner, säger Rolf Edlund.

Han menar att Gävleborgs landsting bör ta underskottet för de turer som går i Gävleborg. Han framhåller att de diskussioner de haft med representanter i Gävleborg har varit positiva. Enligt Rolf Edlund är målet att de ska komma fram till ett resultat under 2011. Tidigast året efter kan ändringarna träda i kraft.

Mer läsning

Annons