Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxen står i Älvkarleby – "Fiskare från hela världen kommer hit"

Laxfisket är en stor attraktion för sportfiskare från hela landet.
"Vi ska se om vi inte kan få upp en fin lax nu direkt på morgonen, inget smolt", säger fiskeexperten Thomas Larsson.

Annons

Jag träffar Thomas Larsson vid fiskekontoret beläget vid Dalälvens västra strand och ska fiska vid Harörarna som är stengrund i älven där det ofta står lax.

Niklaus Storås, också han inbiten laxfiskare ansluter en liten stund senare. Innan vi beger oss till älvstranden går vi in i fiskekontoret, som är bemannat från klockan sju på morgnarna, och ordnar med fiskekort.

Fisket drivs av Älvkarleby Fiskevårdsområdesförening som har tre anställda. En av dem är Bengt-Åke Östling.

– Laxsäsongen är 20 maj till 15 augusti. Jag skulle säga att det är som bäst i juni. Det kommer fiskare från hela världen hit och det kan bli riktigt trångt längs stränderna, säger han.

Han berättar att förra året var det fiskare från Brasilien och Dominikanska republiken som rest längst för att finna laxen.

Laxfiske i Älvkarleby.

Dagen före fallens dag som är den 19 juni är det dags för den årliga tävlingen Laxtrofén. Tävlingen brukar locka cirka 150 sportfiskare.

– Den största laxen som dragits upp här vägde 27,97 kilo. Fiskaren heter Jarmo Virkunen, det var 18 juli 1996. Fisken hänger på väggen här på kontoret, säger Bengt-Åke Östling.

Vi knallar ut till det väntande, och förmodade, storfisket.

Morgonen är ganska sval och det har regnat rejält. Thomas börjar göra sig redo. Jag undrar om det är Älvkarlebys största håv han har med sig.

– Ja, det är det, det är säkert, säger han och flinar.

Spinnfluga är det som ska användas och man får bara använda nylonlina.

– Flugorna har jag knutit själv. Och man använder material och färger som man tror lite på själv. Mycket tro i det här. Jag har sett folk få lax på de märkligaste grejjer, säger han.

Viktigt när man fiskar är också att inte slänga linor och skräp efter sig. Ju fler som kommer, desto mer slitage på naturen.

Laxfiske i Älvkarleby

Kraftverket är hela tiden i drift och mängden vatten som strömmar genom turbinerna påverkar fisket. Om det strömmar 400 kubikmeter per sekund så är fisket bra på flera platser. Blir mängden mindre så blir platserna för bra fiskeförutsättningar färre. Enda sättet att lära sig det är att fiska mycket.

– Jag brukar ha olika stenar som mått på hur mycket vatten som går. På fiskekontorets hemsida finns också uppgifter på hur vattenföringen är, säger Thomas.

Vädret blir stadigt bättre men en envis vind från havet gör sig påmind. Vi ser flera laxar hoppa vid örarna, men ännu inget napp.

– Det kan stå en hel vägg av lax ute vid älvens utlopp. De väntar på rätt temperatur för att stiga upp, säger Niklaus Storås.

Målet för laxen är att stiga upp till lekplatsen som är den del av Dalälven som heter Kungsådran.

På vägen dit lurar många faror, bland annat Thomas Larsson och Niklaus Storås.

Thomas Larsson och Niklaus Storås har fattat posto vid Harörarna.

Det närmar sig lunchtid och vi ser mer och mer fisk. Men ännu inget napp.

Plötsligt ropar Niklaus Storås att han har fisk. Thomas hämtar håven, den stora, och följer efter.

Plötsligt hoppar laxen högt och lossar från kroken.

– Det var en fin jäkel. Han hoppa sig fri den rackarn. Men det står nog en till bredvid. Men den vägde nog en 15, sexton kilo. Alldeles blank och fin, säger han.

Dagen har nu övergått i kvällning och det fylls hela tiden på med fiskare. Många kommer efter jobbet för att fiska fram till midnatt. Efter midnatt får inget fiske bedrivas.

Thomas Larsson ropar nu att han har fisk på kroken. Niklaus Storås hämtar håven och hastar ned till vattnet.

Strax före klockan sju på kvällen landar Thomas en fin lax.

Efter en kort kamp kan de landa en 6,2 kilos lax och med en minuts batteritid kvar i kameran kan jag åka hem och ladda både mig och utrustningen.

Laxfiske i Älvkarleby ger ibland fin utdelning.

Mer läsning