Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningen vill stänga polisstationen i Skutskär

/

Polisstationen i Skutskär kan komma att stängas 2010.
Det föreslår polisledningen i Uppsala.
Tio anställda berörs av besparingsförslaget.

Annons

– Myndigheten har ett besparingskrav på 13 miljoner kronor, berättar Tomas Eriksson, biträdande avdelningschef för ordningsavdelning och ansvarig för närpolisområdena i Uppsala län.


Genom att stänga stationen i Skutskär spar man 200 000 kronor om året.
Eriksson betonar att det bara är ett förslag och att en stängning av stationen kommer att utredas när ombyggnationen av det nya polishuset i Tierp påbörjas.

Enligt Eriksson är arbetsmiljön i Skutskär inte den bästa och det finns renoveringsbehov. Med det nya polishuset i Tierp skulle all personal vid närpolisen i Tierp och Älvkarleby få en bra arbetsmiljö. Han tror dock inte att det polisiära arbetet blir sämre.
– Ambitionen är fortfarande att vi ska bli bättre på service. Det finns inget som är så otryggt som en tom polisstation. Men vi vill inte ha resurser till att bara ha en polisstation öppen. Det är bättre att vara ute och finnas tillgänglig när och där brotten inträffar, säger Tomas Eriksson.


I dag arbetar tre utredare, en civilanställd och sex poliser i Skutskär.

– Det behöver inte bli så. Vi har nyss fått det här förslaget och har inte hunnit titta närmare på det.


Eriksson berättar att det finns tankar på att inrätta ett medborgarkontor liknande det som finns i Heby kommun. Där har kommunkontoret tagit över polisens service.
– Där kan man göra allt utom att ansöka om pass, berättar Eriksson som inte ser några försämringar för medborgarna i förslaget.


Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp-Älvkarleby, framhåller att det inte innebär färre poliser synliga i Skutskär.
– Arbetet är så uppdelat och styrt i veckoplanering. Vi prioriterar där det behövs. Under hösten har nästa all personal varit i Skutskär.Lars Skytt, s, kommunalråd i Älvkarleby, tycker att det rör sig om en futtig besparing med tanke på den viktiga symbol det är att ha en polisstation.
– Vi blir plockade på den ena samhällsfunktionen efter den andra. Det här ställer jag inte upp på. Jag kommer arbeta kraftfullt för att den ska vara kvar.


Under hösten tror Tomas Eriksson att polisledningen ska ta beslut om en eventuell stängning.

Mer läsning

Annons