Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Liten sannolikhet att björnen dyker upp här”

/
  • INTE RÄDD. Rose-Marie Andersson brukar ofta promenera ner till Sandbankarna. ”Jag har kameran med mig, men det är nog svårt att få en björn på bild” säger Rose-Marie.

Du kan röra dig precis som vanligt vid Sandbankarna i Skutskär. Det är rovdjursansvarige Johan Månssons budskap till ortsborna.

Annons

– Sannolikheten är liten att björnhonan är kvar, säger han.

Det var i tisdags kväll som polisen fick ett larm om att en man klättrat upp i ett träd vid Sandbankarna efter att ha stött på en björnhona med sin unge. Mannen ska ha kommit cyklande på väg ned mot stranden när han såg en björn i skogsbrynet. Enligt polisen blev mannen så rädd att ha hoppade av cykeln, sprang in i skogen och klättrade upp i ett träd.

En förbipasserande bilist hjälpte mannen ner. Bilisten vittnar om en vettskrämd man som hoppade på sin cykel och drog iväg. Hur länge mannen suttit i trädet är oklart. Enligt bilisten ska björnhonan ha kommit fram då och då, vilket gjorde att mannen inte vågade klättra ned.

Bilisten tyckte att han skymtade något i skogen, men är inte säker på om det var en björn.

Johan Månsson, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Uppsala, vill inte säga hur stor sannolikheten är att det var en björnhona med unge. Platsen är lite märklig då den ligger nära samhället. Om det inte vore för att mannen hade sett björnungen klättra i ett träd så skulle Månsson tro att sannolikheten var större att det var ett vildsvin.

Han ger dock ett lugnande besked till att Skutskärbor som tycker om att ströva i området.

– Det är ingen fara att röra sig där, bara man låter och beter sig som vanligt. Om man skulle stöta på en björn ska man sakta röra sig bakåt.

Till alla hundägare ger han dock en uppmaning:

– Håll din hund kopplad!

Mer läsning

Annons