Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig ”boffning” bland unga

/

Ungdomar andas in drivgasen från luftfräschare för att få ett rus.

– Det är livsfarligt. Man kan dö av det, varnar Veronica Björnebye, ungdomspolis i Älvkarleby kommun.

Annons

På måndag har det kallats till stormöte på Rotskärsskolan i Skutskär. Det är skolan, nätverkshuset och individ- och familjeomsorgen som tillsammans med polisen vill varna föräldrar.

Har sett missbruket

Vuxna har sett högstadie-elever sitta och ”boffa” invid Jungfruholmens skolgård. Därefter har flera larmat om andra händelser som skett under sommarlovet. Dessutom har ett stort antal luftfräschare hittats i Skutskär och på vissa skolgårdar.

Veronica Björnebye hoppas att många föräldrar sluter upp kring mötet för att få information om skadligheten. Hon betonar att vid sniffning och ”boffning” som det kallas när man andas in ångorna så får hjärnan inget syre.

– Man blir helt yr och se ut som om man är påverkad av alkohol. De får ett rus som inte varar så länge. Direkt livsfarligt då man kan dö genom att göra det en gång.

Rektor Brigitta Skärberg tar händelserna på stort allvar och informationsbrev har gått ut till föräldrar. Samtliga föräldrar med elever i klass 6-9 är kallade.

– Det är jätteallvarligt och oerhört viktigt att vi får ut information till ungdomar och föräldrar, säger Skärberg som befarar att det är fler än vad de tror som gör detta.

Mer läsning

Annons