Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste bevara unik miljö

/
  • KÄMPAR PÅ. Nils Steffner, ordförande i Älvkarlebygruppen, tycker att Vattenfall borde öka vattenmängden från Mellanfallet för fiskets skul

Älvkarlebyveckan har sitt ursprung i motståndet mot privatiseringar. Om Vattenfall inte hade sålt ut mark och byggnader på Laxön hade inte Älvkarlebygruppen bildats. De senaste dagarna har de varit spindeln i nätet för veckans evenemang.

Annons

Det har varit ett varierat program under årets Älvkarlebyvecka. Målarkurser har trängts med folkdans, whiskyprovning och guidning vid fallen. Turisterna har kommit. Framför allt från områdena omkring byn, men också mer långväga. Aktivitetsområdet har vidgats från Laxön till campingområdet vid Sand och inne i byn.

– Vi vill visa upp vilken tillgång den här miljön är för bygden och för besökare, säger Nils Steffner, ordförande i Älvkarlebygruppen.

Han tycker att det är viktigt att södra Älvkarleby ska kunna behålla den unika gamla miljön med laxfiske för turister och kulturaktiviteter i de gamla byggnaderna. Men grunden för det är att Laxön inte blir ett spekulationsobjekt för vem som helst, säger han.

För några år sedan var det nära att hända. Vattenfall tecknade ett avtal med bolaget Älvkarleby Lax och Vilt AB som köpte ön för tio miljoner. När protesterna växte fick Vattenfall köpa tillbaka ön. Sedan 2006 arbetar Älvkarlebygruppen för att bolaget helt ska lämna över förvaltningen av ön till Fastighetsverket.

– Vattenfall är intresserade av att sälja, men av någon anledning har det fastnat på vägen, säger Nils Steffner, som inte vet varför det dröjer så länge.

Att låta kommunen ta över ägandet skulle inte fungera, Älvkarleby kommun har inte råd att hålla de gamla militärbyggnaderna i skick på det sättet som riksantikvarieämbetet kräver.

I Älvkarlebyveckan ser han chansen att övertyga ännu fler om att förhindra privatisering.

– Vi ger oss inte, säger han.

Mer läsning

Annons