Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Maten är god!”

/
  • BRA BETYG. Trion Benjamin Färnstrand, Johan Ivarsson och Simon Östlund, klass 5, ger den nya skolmaten högt betyg.
  • BRA BETYG. Trion Benjamin Färnstrand, Johan Ivarsson och Simon Östlund, klass 5, ger den nya skolmaten högt betyg.
  • HEMLAGAT. Matilda Östlund och Linnea Öhman står först i kön och får ta för sig av skolmaten.
  • MATSALEN. Det pratades glatt i matsalen på Sörgärdet. Matilda Östling, Tilde Haglund, Olivia Westin, Judit Nordström, Emma Ivarsson och Elaine Skoglund gillar maten. Sebastian Elfving vid bordet föredrar den förra.
  • ARBETSGLÄDJE. Liisa Kylli och Annette Berglin trivs med förändring. De lagar mat till både eleverna på Sörgärdets skola och förskola.
  • LUKTAR GOTT. Urban Forsberg, lärare, berättar att eleverna äter mer nu. ”Maten är god”, säger Ewa Johnson som sitter bredvid Agnes Gustafsson och Juan Chaparro.

Det slamrar från köket och en härlig doft sprider sig i matsalen. "Maten är mycket godare nu, sen smakar den mer också", säger Johan Ivarsson i klass 5.

Annons

Från och med i höst får eleverna på Sörgärdets skola i Älvkarleby lagad mat på plats. Tidigare köptes maten från Sodexo i Gävle.

Sörgärdet är den enda kommunala skolan som lagar sin egen mat.

Lassar på mat

Arbetarbladet hälsade på under torsdagens lunch för att höra med elever, lärare och kökspersonal vad de tycker om förändringen.

Chili con carne står på menyn med grönsallad, samt rester från gårdagens lunch. Matilda Östlund och Linnea Öhman står och lassar på mat.

Får inte hamburgare

De tycker maten är godare nu.

– Fast jag tycker alltid maten är god, betonar Matilda och sätter sig till bords.

– Det är bättre nu när de lagar själv, annars åkte den hit i lastbil, säger Emma Ivarsson som sitter intill.

– Jag tycker den är dåligare. Nu måste man äta soppa till pannkaka och sen får vi inte hamburgare, flikar Sebastian Elfving in.

Ser godare ut

De flesta elever som Arbetarbladet pratar med lovordar den nya maten. Den både smakar och ser bättre ut.

Läraren Urban Forsgren vittnar om att det äts mer mat och att svinnet har minskat kraftigt.

– Det är en enorm skillnad. Eleverna äter mer och det är en mycket positivare stämning i matsalen nu. Sen luktar det så gott, säger Forsgren som får medhåll av sina små kamrater Juan Chaparro, Agnes Gustafsson och Ewa Johnson.

Arbetsglädje i köket

Kökspersonalen har fått mer att göra – men känner en annan arbetsglädje i dag.

– Det är en glädje att se att barnen tar om och om, säger kocken Annette Berglin.

Kollegan Liisa Kylli som jobbat i Sörgärdets kök i tio år håller med.

– Det är roligt att laga mat. Det är ingen som klagar längre.

Mer läsning

Annons