Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket: Vi informerade bra

/
  • INFORMATION. Sverker Spaak enhetschef på Migrationsverket informerade Marmaborna om det nya ankomstboendet förra onsdagen. ”Egentligen har vi ingen skyldighet att informera överhuvudtaget. Men vi vill att det här ska fungera bra”, sade han under mötet. Flera personer var kritiska mot den sena informationen.

Migrationsverket har fått kraftig kritik för sitt agerande i Marma.

Processen gick för snabbt och informationen var dålig enligt kritiska Marmabor.

Annons

– Vi träffade kommunen två gånger och kallade till en allmän information. Det är nog den bästa förberedelsen vi haft, säger Sverker Spaak, som är enhetschef på Migrationsverket.

Enligt honom har hans enhet letat platser för ankomstboende både i Gävle och Märsta där de har sina flyktingboenden i dag utan att få tag på något.

– Boendesituationen är värre än vad ni tror. Direkt vi kommer över någonting hyr vi det, säger Sverker Spaak.

När Migrationsverket fick höra talas om hyreshuset som var näst intill tomt i Marma kontaktade de ägaren. Runt 10 november tittade de på huset för första gången. 30 november förhandlades det om ett avtal med Dragongate international group AB. Två dagar senare var avtalet klart.

– I samband med förhandlingarna träffade vi kommunen och informerade. När allt blev klart skickade vi ut ett pressmeddelande till media för att informationen skulle nå ut så fort som möjligt. Samtidigt kallade vi till informationsmöte.

Sverker Spaak tycker att de gjort vad de kunnat för att informera Marmaborna.

– Det gick fort i Marma det gjorde det. Det bästa hade varit om vi hade kunnat informerat först och öppna boendet en vecka senare men den tiden fanns inte, säger han.

Inga-Lil Tegelberg (S) som är kommunalråd i Älvkarleby kommun tycker att Migrationsverket hanterat det hela exemplariskt.

– Jag tycker att deras insatser har varit snabba. De har informerat kommunen, personalen på kommunens flyktingboende och invånarna. Visst hade det varit bättre om de kunnat informera innan möblerna började anlända. Men jag förstår deras snabbhet, ett par nätter på hotell kostar lika mycket som en månadshyra i de här lägenheterna.

Mer läsning

Annons