Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minneslunden ska byggas ut

/
  • MINNESLUND. I augusti påbörjas ombyggnaden av minneslunden.
  • BYGGS UT. Kyrkokamrer Katri Lithén och Magnus Grönberg, kyrkovaktmästare berättar hur den nya minneslunden i Älvkarleby ska se ut. ”Vi kommer inte ta någon gravsatt yta i anspråk när vi bygger ut” säger Magnus Grönberg.Foto: Katarina LönnbergBRA. ”Den är liten så det är bra att den byggs ut”, säger Anita Backman som brukar besöka både kyrkogården och minneslunden.

Minneslunden i Älvkarleby byggs ut för en halv miljon. – Den behövs göras större för det är en populär begravningsform, säger Magnus Grönberg, kyrkovaktmästare.

Annons

Han betonar dock att den befintliga lunden blir kvar och att ingen gravsatt yta tas i anspråk vid ombyggnaden.

Minneslunden i Älvkarleby anlades 1985. Sedan dess har intresset för att begravas i minneslunden ökat för varje år. I dag begravs runt en tredje del av de avlidna i lunden. Nu ska den byggas ut samt få en ansiktsupplyftning. Den nya lunden blir mer än dubbelt så stor.

– Den är 25 år och det är dags att förändra växligheten och miljön, säger Magnus Grönberg.

Vägen till lunden ska handikappanpassas – bland annat ska en ny bilväg anläggas bakom kyrkogården från Östangård ner till minneslunden, den nuvarande trappan ska tas bort och en större byggas i båge cirka fem meter bort. Uppe på höjden ska det bli en mindre kulle och vattenspegel där anhöriga kan sätta snittblommor. Den nuvarande plattformen med en bänk mitt i kullen tas bort – i stället ska det bli gräskulle hela vägen upp. Tallarna på toppen tas bort och i stället kommer det planteras nya träd, buskar och perenner längs med muren mot kyrkogården. Bergskörsberg, Stjärnflocka, Praktspirea och Snöbär ska planteras.

En halv miljon kronor kostar ombyggnaden.

– I augusti börjar de bygga om och det ska vara klart under hösten, berättar Katri Lithén, kyrkokamrer i Älvkarleby-Skutskärs församling.

Anita Backman, som är född och uppvuxen i Älvkarleby, ser fram emot en ombyggnad. Hon brukar besöka både kyrkogården och minneslunden.

– Den är liten så det är bra att den byggs ut, säger hon.

Mer läsning

Annons