Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nakenbad och egen gris – ny utställning om Skutskär

/
  • Badhuset byggdes 1908. Alla badade nakna, men kvinnor och män var där olika dagar. Det fanns badkar där det gick att tvätta sig och det gick även att få hjälp av tvätterskor. Många bostäder saknade badrum.
  • Sågverket startades 1868 och var landets största. Det lade ner 1987.
  • Det första bostadsområdet Torget vid sågverket byggdes år 1870.
  • Förvaltarbostaden.
  • Svarthamn, längs fortsättningen på Östra Vägen.
  • Förvaltarbostaden.
  • Järnvägsstationen  i Skutskär.
  • Stadsplan hette området där Berget ligger nu.
  • Skutskär förr i tiden.

Det finns ett stort intresse för Skutskärs historia. Nu pågår en utställning på Gammelgården i Älvkarleby med 80 gamla foton.

Annons

I början på december förra året såg boken När Skutskär kom till dagens ljus. Efter att de första 600 exemplaren tog slut, trycktes 300 till upp. Det hölls också en uppskattad utställning om Gamla Skutskär på biblioteket.

Nu har utställningen haft vernissage igen på Gammelgården i Älvkarleby och den visas bland annat nu på söndag och de tre kommande söndagarna.

Utställningen och boken handlar om hur samhället byggdes upp och påverkades av sågverket. Boken gjordes av Britt-Marie Strand, Karl-Åke Lindblad och även av Conny Blomberg som har 2000 gamla foton och som nu ligger bakom utställningen.

– För mig är det mest intressanta att berätta för ungdomar vad som funnits i Skutskär tidigare. Det blir tydligt när du berättar med bilder, säger han.

Han är glad för responsen, människor från olika delar av världen och Sverige med en koppling till Skutskär har beställt boken.

– Folk kommer fram och ser äldre släktingar på bilderna. Jag känner också igen människor och vet vilka de var.

Sågverket startade år 1868, lades ned 1987 och hade som mest 1500 anställda.

Det första bostadsområdet Torget, med 13 hus, byggdes 1870.

Senare byggdes Svarthamn, längs Östra vägen. Parallellt med Svarthamn, låg Nyhamn, med smeknamnet Svinrumpan, några av arbetarna hade en gris. I området Gagnef bosatte sig arbetare från Dalarna.

Bostäderna saknade badrum och badhuset byggdes 1908. Herrar och damer badade olika dagar och alla badade nakna. Det fanns avdelningar med badkar där det gick att tvätta sig eller att bli tvättad av de anställda tvätterskorna.

Arbetsdagarna var långa på sågen, enligt Conny Blomberg.

– Ofta var det 10-12 timmar och flera familjer trängde ihop sig i en lägenhet. Det var fattigt och eländigt, men folk var hjälpsamma mot varandra. Det var nödvändigt för att klara sig. Det fanns en byanda. I dag ställer inte människor upp lika mycket för varandra.

LÄS MER:

Så är boken om Skutskärs historia

Boken om Rotskär är här

Följ med på promenad runt Skutskärs sågverkssamhälle

Skutskär i miniatyr – här är husen som rivits

Mer läsning

Annons