Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa vecka vaccineras de yngsta i Uppsala län

Nästa vecka påbörjas vaccinering av de yngsta barnen i Uppsala län.
Först ut är barn mellan ett och två år som ska få sin spruta på BVC.

Annons

– På grund av vaccinbristen har det uppstått köer på många håll. Genom att hänvisa de minsta barnen till barnavårdscentralerna (BVC) vill vi underlätta för dem, så att de slipper den allra värsta trängseln, säger Anders Björklind, ordförande för Uppsala läns landstings regionala ledningsgrupp.

Nyligen ändrade Socialstyrelsen sina rekommendationer så att även barn från sex månader upp till tre år ska vaccineras mot svininfluensan.

Totalt 10 000 barn berörs i Uppsala län. Under vecka 48 ska länets ettåringar vaccineras och vecka 49 alla barn från sex månader upp till ett år. Vecka 50 vaccineras tvååringarna. Även syskon som är inskrivna på BVC är välkomna att vaccineras där. Däremot får barn som börjat förskoleklass vaccineras på de ordinarie vaccinationsplatserna i den berörda kommunen.

– Vi har begränsad kapacitet vid barnavårdscentralerna. Därför måste vi begränsa vaccinationerna där till barn som är inskrivna och inga andra. Vi vill vara säkra på att vaccinet verkligen räcker till barnen och så långt som möjligt undvika köbildning, säger Anders Björklind.

Mer läsning

Annons