Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan Fredrik jubla – världens största luciakrona ska sättas upp igen

/
  • Luciakronan i all sin prakt.
  • Fredrik Wassberg jublar över kommunens besked - han och Agneta Hockman får ta hand om världens största luciakrona och rusta den.
  • Under en gran vid gamla kommunförrådet ligger delarna till kronan.

Nu står det klart - världens största luciakrona som finns i Skutskär ska rustas och sättas upp igen.
– På en skala så värderar jag det här så högt det går, säger Fredrik Wassberg som ihop med Agneta Hockman ligger bakom planerna.

Annons

De båda hade var för sig tänkt tanken att rusta kronan som ligger nedplockad under en gran vid gamla kommunföråret.

– Vi träffades och skakade hand på det, säger Fredrik Wassberg.

Nyligen lämnade duon in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige. De vill ha tillgång till delarna, en lokal att utföra jobbet i och ett startbidrag på 10000 kronor. Nu har de fått ett muntligt löfte från styrande politiker att få ta hand om kronan. Återstår att skriva på ett kontrakt. Något bidrag blir det dock inte enligt Wassberg.

– Det löser vi genom sponsring från företag och privatpersoner.

Senast kronan prydde centrum var vid lucia 1998. Kronan var då i behov av restaurering och därefter har skapelsen varit isärplockad. Målet nu är att luciakronan ska finnas på plats till högtiden 2016. När Wassberg och Hockman inspekterade delarna kunde de konstatera att de inte var så illa åtgångna som man kan tro.

– Materialmässigt kan vi behöva byta ut något, säger Fredrik Wassberg.

Ett krav från kommunens sida är att kronan ska stå uppe året om på en anvisad plats. Eldsjälarna var också tvungna att bilda en förening som ska heta Luciakronans vänner. Agneta Hockman blir ordförande i föreningen och Fredrik Wassberg vice ordförande och arbetsledare. Han är arbetsledare på ett företag som sysslar bland annat med svetsning.

– Hans ska leda det praktiska arbetet och jag får jaga sponsorer. Men jag kan gå ned och skrapa jag med, säger Hockman.

Extra roligt är att eldsjälarna fått med dottern och barnbarnet till Stig-Erik Carlsson som var med och byggde luciakronan i styrelsen. Hundratals Skutskärsbor har engagerat sig i de båda Facebookgrupper som krävt att luciakronan sätts upp igen. Nu är det 800 personer som gillar den nya Facebookgruppen, Projekt: Rädda luciakronan i Skutskär.

Trodde du att kronan skulle komma upp igen?

– Jag vet inte, jag hade verkligen hoppats. För min del kändes det konstigt att inte världens största luciakrona syntes, svarar Agneta Hockman.

Vilken styrande politiker som ger grönt ljus till projektet vill eldsjälarna inte avslöja innan kontraktet är påskrivet. Det verkar inte heller kommunalrådet Marie Larsson (S) veta. Men hon känner igen bilden av hur rustningen ska gå till.

– Det är bra att medborgarna tar egna initiativ – det här är trevligt tycker jag. Det är väldigt många som engagerat sig i Facebookgruppen.

Mer läsning

Annons