Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya a-kasseregler kan drabba fp-politiker

/
  • SLUTA. Ann-Cathrin Larsson vill fortsätta som gruppledare för folkpartiet – men kan tvingas sluta på grund av ekonomiska skäl.Foto: Katarina Lönnberg

A-kassans nya deltidsregel sätter käppar i hjulet för arbetslösa fritidspolitiker.


Ann-Cathrin Larsson, gruppledare för folkpartiet i Älvkarleby, kan tvingas lämna sitt uppdrag.

Annons

– Jag blir mest förbannad. Det slår mot demokratin, säger Ann-Cathrin Larsson som har varit gruppledare för folkpartiet sedan 2002.

Hon har alltid varit politiskt engagerad och är mycket stolt över sitt uppdrag. Nu tvingas hon välja mellan uppdraget som gruppledare – eller att lyfta ersättning från a-kassan.

– Jag vill inte göra det här valet, men jag tvingas till det. I februari tar mina dagar slut.

Enligt a-kassans nya regler klassas hennes uppdrag som deltidsarbete då hon erhåller ett årsarvode.

Hon får 3 000 kronor i månaden för uppdraget. I tjänstgöringsgrad innebär det 8 procent. Alla politiska möten som hon deltar klassas dock inte som arbetstid.

En arbetssökande får 300 stämplingsdagar. Under den perioden får personen endast deltidsarbeta i 75 dagar. För Ann-Cathrin Larsson börjar hennes 75 dagar lida mot sitt slut.

Slutar hon som gruppledare får hon rätt till a-kassa. Fortsätter hon får hon leva på gruppledararvodet på 3 000 kronor i månaden.

– Deltidsvillkoren är helt absurda. Regeringen har inte tänkt hela vägen, säger Larsson som har skrivit till arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, m, i frågan.

Hon är utbildad mentalskötare och jobbar extra inom vården i både Tierp och Älvkarleby kommuner. Larsson skulle inte behöva göra valet om hon fick ett arbete – men det känns väldigt tufft att få i dessa tider.

Ann-Cathrin Larsson har ännu inte fått något svar från Littorin. Däremot har frågan nyligen debatterats i riksdagen.

Socialdemokraten Eva-Lena Jansson frågade arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin om han tänker vidtaga några åtgärder så att inte arbetslösa stängs ute från sina uppdrag på grund av a-kassans regelverk.

Littorin framhöll att det pågår en översyn av regelverket beträffande förtroendevaldas rätt till a-kassa. Han betonade att de ska underlätta för människor att ha politiska uppdrag och inte försvåra dem.

”Förtroendeuppdrag av större omfattning betraktas som förvärvsarbete medan förtroendeuppdrag av mindre omfattning bör arbetslöshetskassorna bortse från” svarade Littorin.

Mer läsning

Annons