Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyrenoverad orgel invigs

/
  • ORÖRD. Fasaden på orgeln är orörd och är densamma som när orgeln byggdes 1891.
  • LÅNGVARIGT PROJEKT. Daniel Lindén kyrkoherde i Älvkarleby Skutskärs församling och Willmar Eriksson kyrkofullmäktiges ordförande har jobbat länge för att få orgeln renoverad.

Elva år har det tagit. Men nu är orgeln i Älvkarleby kyrka färdigrenoverad. Idag hålls en invigningskonsert med en gästspelande organist från Lettland.

Annons

Älvkarlebys församling har efter elva års arbete fått en nyrenoverad orgel. En firma från Lettland har totalrenoverat hela insidan på orgeln. Själva fasaden har fått behålla sin ursprungliga skepnad och ser likadan ut som när den byggdes 1891.

– Nu är det upp till bevis vid invigningen. Det känns väldigt bra att vi kunnat göra något konkret med pengarna som kommit in, säger Daniel Lindén som är kyrkoherde i Älvkarleby Skutskärs församling.

Redan år 2000 bestämde sig församlingen för att de ville ha en ny orgel och startade en orgelgrupp och öppnade ett orgelkonto. Efter att ha blivit nekade bidrag till att bygga en ny orgel, vilket skulle kosta ungefär två och en halv miljon kronor, bestämde man sig för att istället restaurera den gamla.

Efter många års arbete med att söka bidrag och samla in pengar till renoveringen kunde de sätta igång med arbetet i oktober 2010. Renoveringen har kostat ungefär 600 000 kronor. Två tredjedelar betalas med kyrkoantikvariskt bidrag. En stor del av de resterande pengarna har församlingen själv skrapat ihop.

– Personer har satt in enskilda donationer på orgelkontot och så har vi haft ett lotteri som förre kantorn Anna-Stina Grönberg arrangerade där personer i församlingen skänkte vinsterna, säger Daniel Lindén.

Idag ska orgeln invigas med en konsert av organisten Janis Pelse från Lettland. Om orgeln håller genom konserten är inte helt tillförlitligt. Det är en pneumatisk orgel som drivs av lufttryck vilket innebär att problem kan uppstå trots att den är renoverad.

– Det känns jätteroligt att det är dags för invigning men det är lite pirrigt också eftersom det är ett gammalt instrument, säger Daniel Lindén.

Mer läsning

Annons