Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt handelsområde vid Folkets Hus i Skutskär – och här kan det bli ett vandrarhem

/
  • Johannes Siirtola, fysisk planerare på kommunen, hoppas att den nya detaljplanen ska ger nya affärer och restauranger i. Folkets Hus-området. Ägaren till fastigheten i bakgrunden, där restaurang Tre små rum ligge,r funderar också på att bygga ett vandrarhem.
  • Paula Ljungbäck och henens kund Anne-Louise Persson menar båda att det behövs ett vandrarhem i Skutskär

En ny detaljplan för Folkets Hus-området i Skutskär håller på att tas fram.
Den möjliggör mer handel och restauranger på platsen.
En fastighetsägare funderar också på att göra ett vandrarhem i området.

Annons

– Vi har diskuterat det lätt. Det finns en efterfrågan, speciellt då det är revision på fabriken eller kommer mycket folk, säger Johannes Siirtola, fysisk planerare på Älvkarleby kommun.

Detaljplanen rör inte Folkets Hus utan de två grannfastigheterna. Dels där restaurang Tre små rum ligger, dels gräsplätten bredvid. Kommunen vill med åtgärden skapa ett litet handelscentrum på en hundrametersträcka efter riksväg 76. I dag säger detaljplanen för de två fastigheterna att det i första hand ska vara bostäder men att det även får finnas lokaler för handel och hantverk.

Arbetarbladet tittar in i frisersalongen i Folkets Hus där Paula Ljungbäck precis ska klippa Anne-Louise Persson från Furuvik. Båda menar att det är bra om det kan bli mer service i Skutskär.

– Det är inte alltid man orkar åka in till Gävle. Blir det ett vandrarhem kan också familjer som besöker Furuvik och som vill stanna över natten bo där, säger Anne-Louise Persson.

Paula Ljungbäck å sin sida säger att hon ibland har familjer på besök och att de vid något tillfälle kan ta in på vandrarhemmet. Hon värnar också om arbetstillfällen i Skutskär.

– Så skulle vi behöva en social träffpunkt som ett café. Det har vi många av i mitt hemland Portugal.

LÄS OCKSÅ: ”Tio i topp” från 1965 får nytt liv

Men alla ser inte positivt på förändringen. Fyra grannar har under samrådet krävt att detaljplaneförslaget stoppas. De har tidigare klagat på störningar i form av hög musik från restaurangen och fulla gäster som urinerar inne på tomterna. Störningarna har gjort att grannarna installerat trygghetslarm. Nu menar de att den nya detaljplanen medger att sådana störningar ökar.

– Jag förstår att de är oroliga, de har ju upplevt störningar tidigare, säger Johannes Siirtola.

Siirtola kan inte svara på hur grannarnas klagomål hanterats tidigare, då han bara jobbat ett år på kommunen. Men han poängterar att man inte får störa omgivningen med en verksamhet.

– Kommer det inte klagomål framöver hanteras det som vilka klagomål som helst. Ofta hamnar de på hälsoskyddsinspektörens - eller livsmedelsinspektörens bord.

Varför lämpar sig de här fastigheterna bättre för centrumverksamhet än bostäder?

– Det är närheten till riksväg 76. Vi har tagit fram en riskanalys för fastigheten mitt emot kommunhuset. Där pekar man på säkerhetsavstånd då det är farligt god som färdas på 76:an och sedan är det bullerfrågan också, svarar Johannes Siirtola.

MER LÄSNING: Familjen Nyström – årets företag

I detaljplanen har kommunen skrivit in att fastighetsägaren måste göra ett bullerplank mot grannarna.

– Bullerplanket har två funktioner. Det ska skydda mot skrän och störningar samt även buller från 76:an. Det ska också skydda från fulla gäster vid restauranger som tar sig in på grannarnas fastigheter.

Får man bete sig som ett svin på sin fastighet så länge man inte stör grannarna?

– Naturligtvis inte. Det där är ett fall för ordningsstadgan.

Detaljplaneförslaget ska upp till kommunfullmäktige för beslut.

ÄNNU MER LÄSNING: Presenten: Ledig dag med lön

Mer läsning